Vizyon 2023: Technology foresight for Turkey
Vizyon 2023: Türkiye için teknoloji öngörüsü
- Tez No: 205107
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERKAN ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Vizyon 2023, Teknoloji Öngörüsü, Türkiye TeknolojiÖngörüsü, Bilim Teknoloji Yenilik Politikası, Vizyon 2023, Technology Foresight, Turkish TechnologyForesight, Science Technology Innovation Policy
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Stratejileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de ulusal düzeyde yapılan ilk teknolojiöngörüsü Vizyon 2023'ün yöntem, süreç ve sonuçlarını incelemek, tarifetmek, değerlendirmek ve Türk bilim, teknoloji ve yenilik sistemi üzerindekietkilerine yönelik sonuçlar çıkarmaktır. Teknoloji öngörüsü tüm dünyadageleceğin teknolojilerini tanımak, öncelikleri belirlemek, bilim ve teknolojipolitikaları tasarlamak ve ulusal yenilik sisteminin bağlantılarını oluşturmakamacıyla yaygın olarak kullanılan ve kabul edilen bir politika aracı olmaözelliğini kazanmıştır. Bu çerçevede teknoloji öngörüsü ile ilgili bir literatüraraştırması yapılmış ve önemli kavramlar tanımlanmıştır. Fransa veMacaristan'da yapılan teknoloji öngörü çalışmaları Türkiye teknoloji öngörüsüile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışmada, Türkiye teknolojiöngörüsünün yakın ve beklenen etkilerinin değerlendirilebilmesi amacıylabilim ve teknoloji politikasıyla olan bağlantısının tanımlanmasına ağırlıkverilmiştir. Vizyon 2023 teknoloji öngörüsünün güncel eğilim ve bilgilerdoğrultusunda özenle uygulanmış bir çalışma olduğu, politika bağlantısınınbaşarıyla gerçekleştirildiği ancak öngörü sonucunun uygulama gündemiaçısından belirgin yönleri işaret etmekte zayıf kaldığı sonucuna varılmıştır.Ayrıca, Vizyon 2023 Teknoloji Öngörüsü'nü temel alarak oluşturulan bilim veteknoloji stratejisinin, ulusal yenilik sistemindeki tüm aktörlerin eşgüdüm veişbirliğinin sağlanması ile başarıya ulaşabileceğine dikkat çekilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis was to examine, describe and assess in detail themethod, process, and outcome of the first national Turkish technologyforesight study - Vizyon 2023 - and draw conclusions about its effect on theTurkish science, technology and innovation system. Technology foresighthas gained widespread acceptance all over the world as a policy tool used inidentifying future technologies, setting priorities, formulating science andtechnology policies and wiring up the national system of innovation. In thiscontext, a review of the literature on technology foresight is undertaken andmajor concepts are established. The cases of the French and Hungariantechnology foresights are examined in comparison to the Turkish technologyforesight. Particular emphasis is given to describe the link to science andtechnology policy of the Vizyon 2023 technology foresight in order to assessits immediate and expected impacts. It is concluded that the Vizyon 2023technology foresight was a carefully practiced study in line with current trendsand knowledge, the linkage to policy was successful, but the result fell shortin pointing to clear directions in terms of the implementation agenda.Furthermore, it is ascertained that the science and technology strategyformulated on the basis of the Vizyon 2023 Technology Foresight can only besuccessful, if implemented with the close coordination and collaboration of allactors of the national innovation system.