The Turkish satiric comedies in the 1980s
1980'ler Türk sinemasında hiciv
  1. Tez No: 205112
  2. Yazar: DENİZ TÜRKER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NECMİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: hiciv, komedi, yeni sağ, namuslu, namussuz, bozuk düzen, nostalji, satiric comedies, humour, new right, the honourable, the swindler, thedegenerated order, nostalgia
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma 1980'ler Türk sinemasında hiciv tarzında çekilen komedi filmlerininanlatı yapısını incelemeye yöneliktir. Burada, hiciv tarzındaki komedilerin anlatıyapısıyla dönemin toplumsal ve siyasi atmosferi arasındaki ilişkiye odaklanılmıştır.Çalışmanın iddiası hiciv tarzındaki komedilerin 1980'lerdeki yeni sağ politikalarını vetoplumsal dönüşümü, bir yanda ?namuslu? kahraman diğer yanda ise ?namussuz?figür(ler) ya da ?bozuk düzen? arasında kurduğu karşıtlıklar yoluyla eleştirmeyiamaçladığıdır. Anlatısal araçlar ve basmakalıp tiplemeler dayanışmacılık, kolektivizmve yardımlaşma gibi toplumsal değerlerin yok oluşunu ve bireycilik, rekabetçilik gibiyeni değerlerin yükselişini temsil eder. Bu çalışma ayrıca, karşıtlıkların ve çelişkilerinkuruluşundaki değişime odaklanarak hiciv tarzındaki komedilerin 1980'ler boyuncakendi içlerinde yaşadığı dönüşümü ve eleştirel söylemlerinin bir parçası olarak ortayaçıkan nostalji ve romantizmi inceler.
Özet (Çeviri)
This thesis is an attempt to analyse the narrative structure of the Turkish satiriccomedies that were produced in the 1980s. It focuses on the relation between thenarrative structure of the satiric comedies and the socio-political atmosphere of theperiod. It argues that the satiric comedies aimed to criticize the new right policies andthe social transformation in the 1980s through the opposition between the?honourable? hero on the one hand, and the ?swindler? figure(s) or the ?degeneratedorder? on the other. The narrative tools and stereotypes were used to represent thedecline of such social values as solidarity, collectivism and philanthropy and rise ofnew ones like individualism, competitiveness and self-reliance. The study alsoanalyzes the transformation of satiric comedies themselves throughout the decade,focusing on the change in the construction of oppositions and conflicts, and theemergence of nostalgia and romanticism as part of their critical discourse.