Tezer Özlü: A marginal voice against the approved notion of the intellectual
Tezer Özlü: Aydın tanımına farklı bir bakış
- Tez No: 205113
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN COŞKUNOĞLU BEAR, YRD. DOÇ. DR. NECMİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: aydın, travma, yazmanın iyileştirici etkisi, the intellectual, trauma, narrative cure
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, bir aydın olarak Tezer Özlü'nün hayatından ve onun iki romanı ÇocukluğunSoğuk Geceleri ve Yaşamın Ucuna Yolculuk'tan yola çıkarak, Özlü'nün eserlerindebetimlediği aydının iç dünyasını ve bir birey olarak aydının kendi döneminin politikyaşantısından nasıl etkilendiğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Özlü'nün eserleri travmateorisi açısından incelenerek, yazarın, romanlarında döneminin politik olaylarına çok fazladeğinmemesine rağmen, bu olaylar karşısındaki duyarlılığı gösterilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes both Tezer Özlü?s life as an intellectual and her novels, The ChillyNights of Childhood and Journey to the End of Life, in order to demonstrate Özlü?s portrayalof the inner life of the intellectual in her works and her unique way of expressing the effectsof the political circumstances of the time on the individual intellectual. Through an analysisof her works from the standpoint of trauma theory, this study aims to demonstrate that Özlü isengaged with the political problems of the era that she lives in although she does not expressit explicitly in her works.