İzzettin Dönmez'in hayatı, edebi şahsiyeti, taşlama anlayışı ve taşlamalarının hikâyelerinin incelenmesi
An investigation of the life, literary character, and satiric understanding of Izzettin Donmez, and the stories of his satires
  1. Tez No: 617547
  2. Yazar: HATİCE İBİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HARUN AKÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İzzettin Dönmez, Halk Şairi, Halk Şiiri, Taşlama, İzzettin Donmez, Minstrel, Folk Poetry, Satire
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Halk şiirinde taşlama önemli bir yer tutar. Türk Halk Edebiyatında taşlamalarıyla ünlü şairlerimizden Dertli, Seyrani vb. gibi şairler tarafından taşlama geleneği bugünlere kadar taşınmış ve günümüzde yaşayan halk şairleri tarafından da taşınmaya devam etmektedir. Taşlama geleneğini sürdüren şairlerin tanınması, tanıtılması, şairlerin Türk Halk Şiirine sağlamış oldukları katkılar, gelecek nesillere aktarılmalıdır. Çalışmamızda taşlama geleneğini devam ettirmeye çalışan halk şairi İzzettin Dönmez ve şiirlerinde taşlama anlayışı incelenmektedir. Halk şiiri ile ilgili gerekli olan bilgiler sunulup İzzettin Dönmez'in şiirleri ile karşılaştırılmıştır. Türk Halk Şiirinde taşlama geleneği incelenerek İzzettin Dönmez'in taşlamaları işlev, yapı, konu ve bağlam özellikleri açısından değerlendirilmiştir. İzzettin Dönmez'in hayatından, edebi şahsiyetinden, şiirlerinden, taşlamalarından ve taşlamalarının hikâyelerinden yola çıkılarak hem Türk Halk Şiirine hem de taşlama geleneğine sağlamış olduğu katkı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The satire has an important position in the Folk poetry. The tradition of satire in the Turkish Folk Literature has been brought to date by famous satirists such as Dertli, Seyrani, and so forth, and it continues to be represented by living minstrels of today. Hence, the poets that represent the tradition of satire should be introduced, and their contributions to the Turkish Folk Poetry should be communicated to raising generations. In our study, being a minstrel that pursues the tradition of satire, Izzettin Donmez and the understanding of satire in his poems are investigated. The necessary information pertaining to the Folk Poetry is provided and compared to the poems of Izzettin Donmez. The tradition of satire in the Turkish Folk Poetry is examined, and the satires of Izzettin Donmez are evaluated in terms of their functions, structure, subjects, and context. Drawing on his life, literary character, poems, satires, and the stories of his satires; the contribution of Izzettin Donmez to Turkish Folk Poetry and the tradition of satire is investigated.