Tanzimat Dönemi Türk hikâyesinde kadın üzerine bir inceleme
An investigation on women in the Turkish story of Tanzimat Period
  1. Tez No: 636218
  2. Yazar: MERVE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHATTİN ÇAĞIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tanzimat dönemi, kadın, hikâye, feminizm, kadın eğitimi, Tanzimat period, woman, story, feminism, women education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Tanzimat edebiyatı (1860-1895), Türk edebiyatında Batı etkisinin baĢlangıcı olarak kabul edilir. Edebiyat alanında birçok ilkin denendiği ve yeniliklerin yapıldığı bu dönemde, hikâye de değiĢime uğramıĢtır. Dönemin toplumsal sorunlarına yönelen aydınlar, hikâyelerde toplumsal meseleleri iĢlemeye baĢlamıĢlardır. Bu çalıĢmada Tanzimat döneminin temel meselelerinden biri olan kadın konusu ele alınmıĢtır. Kadının toplumsal alandaki yeri, evlilikteki rolü, kadının cinselliği, Osmanlı toplumda yaygın olan yabancı kadınların gündelik yaĢamda ve ailedeki yeri, kölelerin durumu, kadının eğitimi ve feminizmin Osmanlı coğrafyasında ortaya çıkıĢı çalıĢmanın temel sorularını oluĢturmuĢtur. Ġncelenen eserlerde görülmüĢtür ki Tanzimat kadını geçmiĢin izlerini, düĢünce yapısını taĢıyor olmakla birlikte, bir uyanıĢ yaĢamaktadır. Feminizmin önemli soruları dönemin dergileri aracılığıyla sorulmaktadır. Eğitim konusunda atılan ilk adımlar ile kız çocuklarının eğitimi öne çıkarılmıĢtır. Dönemin yazarları tüm bu meseleleri eserlerinde iĢleyerek toplumu kalkındırmaya çalıĢmıĢlardır. Türk kadınının yeniden doğuĢunun dönemin metinlerindeki yansımaları feminizm ve eğitim ekseninde değerlendirilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
Tanzimat literature (1860-1895), is considered the beginning of the Western influence in Turkish literature. In this period when many first examples were given and innovations were made in the field of literature, the story also changed. Intellectuals, who focused on the social problems of the period, started to deal with social issues in stories. In this study, the issue of women, which is one of the main issues of the Tanzimat period, is discussed. The main questions of the study were the place of women in the social sphere, the role of marriage, the sexuality of women, the place of foreign women, common in Ottoman society in daily life and in the family, the status of slaves, the education of women and the emergence of feminism in the Ottoman geography. It has been seen in the examined works that the Tanzimat woman carries traces of the past, thoughts, but is experiencing awakening. Important questions of feminism are asked through journals of the period. With the first steps in education, the education of girls has been highlighted. The writers of the period tried to develop the society by processing all these issues in their works. The reflections of the rebirth of Turkish women in the texts of the period were evaluated in the axis of feminism and education.