Profeminist men: Disguised allies of feminism in the academia
Profeminist erkekler: Feminizmin akademideki gizli müttefikleri mi?
  1. Tez No: 205118
  2. Yazar: YASEMİN AKİS
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YILDIZ ECEVİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Erkekler, Feminizm, Ataerkillik, Erkeklerin Değişmesi, Profeminizm, Erkekler ve Erkeklikler Üzerine Çalışmalar, Men, Feminism, Patriarchy, Men?s Change, Profeminism, Studies on Menand Masculinities
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Özellikle son yıllarda akademi içersinde ataerkillik, erkeklikler ve toplumsal cinsiyeteşitsizliği üzerine çalışmalar yapan erkeklerin sayılarının arttığı gözlemlenmektedir. Bu biranlamda feminizmin erkekler üzerinde bıraktığı etki olarak da yorumlanabilir. Her ne kadarerkek egemenliğini inceleyen ve eleştiren daha çok erkeğin olduğu farkedilse de, bu kişilerinataerkilliğe karşı mücadele vermek için ataerkillikle kurdukları ilişkiyi değiştirmeye ne kadaraçık oldukları önemli bir sorudur. Bu çalışma akademik olarak erkek egemenliğiyle mücadeleeden erkeklerin bir değerlendirmesini yapmayı amaçlamaktadır. Bu sebeple erkeklerinfeminizmle ilgili düşünce ve duruşlarını anlamak için on üç erkekle derinlemesine görüşmeyapılmıştır. Araştırma grubunda görülmüştür ki erkekler ataerkilliğe karşı mücadele vermekiçin feminist kadınlara katılmak istemektedirler. Öte yandan erkeklerin ataerkilliğinkendilerine sağladığı kurumsal ayrıcalıklardan vazgeçmeleri ve ataerkillikle kuracaklarıilişkiyi yeniden düzenlemeleri oldukça zordur. Bu sebeten ötürü bu çalışma erkeklerinfeminizme dahil olmasının önemli bir sorunsal olduğu kadar faydalı olacağını dasavunmaktadır. Bununla birlikte bu çalışma erkekler feminizmin gerçek müttefikleri olabilirmi temel sorusunun `evet' ya da `hayır' biçiminde değil, erkeklerin değişimini izleyerekcevaplanmasını tercih etmektedir.
Özet (Çeviri)
The number of men within the academia who analyze patriarchy, masculinities andgender inequality seem to be increasing in Turkey especially for the last couple of years.This can be considered as an evidence for the influence of feminism over men. Althoughmore men today are interested in those fields of feminism to criticize men?s hegemony, itis rather important to know that how much extent they are open to change their relationwith patriarchy in order to confront it. This study attempts to provide a critical evaluationof men who are academically interested in struggling against patriarchy. For this aim, in-depth interviews were made with thirteen men in the academia in order to comprehendtheir standpoint and thoughts about men?s engagement with feminism. It is seen that mostmen in the research group are willing to cooperate with feminists to confront patriarchy.However, it is also found out that it is arduous for men to change their relation withpatriarchy because patriarchy provides men with institutionalized privileges. In thisrespect, this study argues that male contribution to feminism would be beneficial as muchas problematic. Moreover, instead of answering it directly as `yes? or `no?, this studysuggests to respond the main question that whether men would be true allies of feminismby following the change in men in terms of their attitudes towards patriarchy.