Bilig dergisinde ele alınan halk bilimi konuları üzerine bir inceleme
A review of folklore issues discussed i̇n Bilig journal
- Tez No: 571781
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bilig, Türk kültürü, dergicilik, Bilig, Turkish culture, journalism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
“Bilig Dergisinde Ele Alınan Halk Bilimi Konuları Üzerine Bir İnceleme”adlı tez çalışmamızda 1996 yılında yayın hayatına başlayan Bilig dergisi incelenmiştir. Bilig dergisinde ele alınan halk bilimi konuları üzerine bir inceleme yapılmış ve derginin 2019 yılı nisan ayında yayımlanmış olan 89. sayısı da dahil olmak üzere yirmi üç yıl boyunca okuyuculara sunulmuş olan tüm sayıları göz önüne alınarak bu çalışma yapılmıştır. Bilig dergisinde yer alan halk bilimi konuları ile ilgili olarak hazırladığımız çalışmamızın birinci bölümünde, dergicilik tarihinden bahsedilmiş, ardından Bilig dergisi ile ilgili kapsamlı bilgiler verilmiştir. Bu bölümünde Bilig'in çıkış nedeni, amacı ve yayın politikasından bahsedilmiştir. Avrupa'da 17. yy'da başlayan ve Türkiye'de 19. yy'da yaygınlık kazanan dergicilik faaliyetlerinin tarihi süreçteki gelişimi genel hatlarıyla incelenmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde, dergide yer alan halk bilimi ile ilgili makaleler değerlendirilmiş, konularına göre ortak başlıklara ayrılmıştır. Bu başlıklarda yer alan makaleler incelenmiş ve konu ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde yer alan konular Türk kültür ve edebiyatı için öneme sahip olan konular olmuştur. Dergideki makalelerde farklı Türk topluluklarının bugüne ve düne ait kültür ve inanışlarına yer verilmiştir. Verilen makaleler ortak ve köklü Türk mirasını görmek için bir kaynak niteliği taşımaktadır. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise dergide yer alan makaleler, yazar adları ve sayfa sayıları ile birlikte verilmiş, yazıların hangi konulardan bahsettiği ile ilgili kısa notlar düşülmüştür. Üçüncü bölüm içerisindeki yer alan makaleler 1996-2019 yıllarını kapsamaktadır. Çalışmamızın tamamlandığı haziran ayı itibariyle 89. sayısı yayına sunulmuş olan Bilig dergisinde yayımlanan tüm makaleleri toplu olarak görmek açısından fayda sağlayacak bir bölümdür. Sonuç bölümünde, derginin Türk kültürüne sağladığı katkıdan söz edilmiş, Türk toplumlarına ait kültürel ortaklıklar ile ilgili çıkarımlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our thesis titled A Study on Folklore Issues in the Journal of Bilig , Bilig magazine, which started publication in 1996, was examined. A study was conducted on the subjects of folklore in Bilig magazine and this study was made considering all the issues that were presented to readers for twenty-three years, including the 89th issue of the journal published in April 2019. In the first part of our study on the subjects of folklore in Bilig magazine, the history of journalism is mentioned and then comprehensive information about Bilig magazine is given. In this section, the reason, purpose and publication policy of Bilig are mentioned. Europe in the 17th century and beginning of the development process in the history of the 19th century, the prevalence winning journalism activities in Turkey were examined in general. In the second part of our study, articles about folklore in the journal were evaluated and divided into common titles according to their subjects. The articles in these titles have been examined and related information has been given. The subjects in the second chapter were of importance for Turkish culture and literature. The articles in the magazine cover the culture and beliefs of different Turkish communities from today and yesterday. The articles provided are a source for seeing the common and deep-rooted Turkish heritage. In the third part of the study, the articles, author names and page numbers in the journal are given, and short notes about which topics are mentioned are deducted. The articles in the third section cover the years 1996-2019. As of June, when our study was completed, the 89th issue is a section that will benefit all of the articles published in the Bilig magazine. In the conclusion section, the contribution of the magazine to Turkish culture was mentioned and inferences were made about the cultural partnerships of Turkish societies.