Küreselleşmenin eğitim fakülteleri üzerine etkileri
The effected of globalization over educational faculties
  1. Tez No: 205158
  2. Yazar: İLKNUR ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. BERRİN BURGAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Eğitim Fakülteleri, Yönetim, Teknoloji, Finansman, Araştırma, Öğretme/Öğrenme Süreci, Globalization, Educational Faculties, Administration, Finance, Technology, Education-Instruction, Research
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Küreselleşmenin toplumsal, politik, kültürel ve ekonomik sonuçlarını yeniden düşünmekgünümüzde sosyal bilimcilerin en önemli görevi olarak görülmektedir.Bu araştırma küreselleşmenin Eğitim Fakülteleri üzerinde yönetim boyutundaki beklenen vegözlenen etkilerini, öğretim elemanlarının görüşlerine dayanarak açıklamayı amaçlamaktadır.Bu amaçla araştırmada üç alt sorun belirlenmiştir: Eğitim Fakültelerinde görev yapan öğretimüyelerinin, küreselleşmenin Eğitim Fakülteleri üzerindeki yönetim, finansman, teknoloji,araştırma, öğrenme/öğretme süreci boyutlarında beklenen ve gözlenen etkilerine ilişkingörüşleri nelerdir? Beklenen ve gözlenen etkilerine ilişkin görüşleri arasında fark var mıdır?Görüşler üniversitenin 1992'den önce ve sonra kurulmuş olmasına göre farklılaşmakta mıdır?Araştırma, varolan durumu betimleyen tarama modelinde bir çalışmadır. Araştırmanınevrenini Türkiye'deki devlet üniversitelerine bağlı 45 Eğitim Fakültesinde, Profesör, Doçent,Yardımcı Doçent ve Araştırma Görevlisi olarak, 2005-2006 öğretim yılında görev yapan2702 öğretim üyesi oluşturmaktadır. Araştırma evreni 1992'den önce ve 1992'den sonrakurulan Eğitim Fakülteleri olarak iki alt evrene ayrılmıştır. Bu iki alt evrenden, alt evrenlerinbüyüklüğü oranında temsil edecek küme örnekleme ile örneklem belirlenmiştir. Araştırmaörneklemini 24 Eğitim Fakültesinde görev yapan 1627 öğretim üyesi oluşturmaktadır.Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır.Araştırma aracının geçerlilik güvenirlik çalışmaları yapılmış, faktör analizi ile madde faktöryükleri hesaplanmıştır. Cronbach alfa güvenirlik katsayısı ise 0.05 anlamlılık düzeyinde .98olarak bulunmuştur.Araştırma sonuçlarına göre, Eğitim Fakültelerinde görevli öğretim elemanları, yönetim,finansman, teknoloji, araştırma, öğretme/öğrenme süreçleri boyutlarındaki etkileri,küreselleşmenin beklenen etkileri olarak değerlendirmektedir. Küreselleşmenin sözü edilenboyutlardaki beklenen etkileri, Eğitim Fakültelerinde tam olarak gözlenmemektedir.Küreselleşmenin Eğitim Fakülteleri üzerine yönetim boyutundaki etkileri, ağırlıklı olarakakademik yükseltme ölçütlerinin ve uluslararası standartların uygulanması ileilişkilendirilmektedir.Eğitim Fakültelerinde bürokratik ve hiyerarşik yapılanma, merkeziyetçi yönetim anlayışısürmektedir. Yükseköğretim sistemindeki yönetim anlayışının uzantısı olarak, EğitimFakültelerinde yönetsel ve mali özerklik anlayışı yerleşmemiştir. Eğitim Fakültelerindekatılımcı yönetim anlayışı bulunmamaktadır. Eğitim Fakültelerinde kalite ölçütleri,standartlaşma, stratejik planlama, etkililik, verimlilik gibi işletme değerleri ve kavramlarının,yeniliberal politikaların etkisi artmaya başlamıştır.Yönetim, finansman, teknoloji, araştırma, öğretme/öğrenme boyutlarında, küreselleşmeninbeklenen ve gözlenen etkilerine ilişkin görüşlerin farklılaşması, küreselleşmenin buboyutlardaki etkilerinin, Eğitim Fakültelerinde beklenen düzeyde gözlenmediğine, EğitimFakültelerinin küreselleşmenin sözü edilen boyutlardaki etkilerine tam olarak açık bir yapı veişleyişe sahip olmadığına işaret etmektedir.Öğretim elemanlarının küreselleşmenin etkilerine yönelik farkındalık ve bilgi düzeyleriniartıracak hizmetiçi eğitim, seminer, konferans vb. çalışmalarının düzenlenmesi veyaygınlaştırılması, küresel alanda bu etkilere doğru ve bilimsel yanıtlar geliştirilmesiönerilmiştir. Eğitim Fakültelerinin merkeziyetçi yönetim anlayışından uzaklaştırılarakdemokratik, katılımcı yönetim anlayışına, yatay örgütlenme modelinin esas alındığı örgütyapısına kavuşturulması gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, rethinking globalization?s social, political, cultural and economical outcomes seemsthe most important duty of the social sciences. To examine the effects of globalization oneducation and universities in general and on the faculties of education in particular canprovide the needed knowledge about the expansion level of globalization.The purpose of this study is to determine the viewpoints of academic staff related to theexpected and observed effects of globalization on the dimensions of administration, finance,technology, research and instruction, and whether there are significant differences betweenacademic staff? viewpoints of expected and observed effects of globalization.The research was a survey model. The research population consisted of 2702 academic staff(full professors, associate professors, assistant professors and research assistants) from 45faculties of education from all over Turkey. For the ?establishment year of the faculty ofeducation? has been thought to be an important variable, in the context of globalization, thefaculties was divided into two sub-groups as the ones established before 1992 and 1992onwards, and the research sample was designated by clustering sampling method. Theresearch sample consisted of 1627 academic staff from 23 Faculties of Education. Thequestionnaire form developed by the researcher was used in collecting data. The items weregrouped in relating with the dimensions of administration, finance, technology, research andinstruction. The reliability and validity analysis was made and Cronbach alfa reliabilitycoefficient was found ,98. Means, paired t- tests, non-paired t test, One way ANOVA andLSD were used in the analysis of data. Significance level was accepted as ,05 in comparingthe views.According to the results of this research, academic staff evaluate the effects of globalizationas expected ones. However they assert that they could not entirely observe the effects ofglobalization. Academic staff emphasize that a bureaucratic and hierarchical organizing andcentralized structure are still prevailing, financial autonomy is lack, and participativeadministration is insufficient. In this respect, it can be claimed that faculties of education haveclosed structure and also operate in a closed processes at these five dimensions in whichglobalization may be effective.