Senaryo temelli öğrenmenin öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutum ve öz yeterlik algısına etkisi
The effects of scenario based learning on attitudes and self efficacy beliefs of teacher candidates' towards teacher proficiency
  1. Tez No: 205175
  2. Yazar: MİNE VEZNEDAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAFİZE KESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Senaryo Temelli Öğrenme, Tutum, Scenario Based Learning, Attitude, Self-EfficacyiBetween pre-test and last-test
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZETSENARYO TEMELLİ ÖĞRENMENİNÖĞRETMEN ADAYLARININÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELİKTUTUM ve ÖZ YETERLİK ALGISINA ETKİSİVeznedaroğlu, H. MineYüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Eğitim Programları veÖğretim Bilim Dalı (Eğitim Teknolojisi Programı)Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hafize KeserEylül 2005, 111 sayfaBu araştırmada Senaryo Temelli Öğrenmenin öğretmenadaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutuma ve öğretmenlikmesleğine yönelik öz yeterlik algısına etkisinin belirlenmesiamaçlanmıştır.Araştırmada deneysel desenlerden ?Ön Test, Son Test KontrolGruplu Araştırma Deseni? kullanılmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu 2004-2005 Öğretim Yılı Bahardöneminde Ankara Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim TeknolojileriEğitimi Bölümü son sınıf öğrencileri oluşturmaktadır.Deney grubu 20, kontrol grubu 17 olmak üzere toplam 37öğretmen adayı çalışmaya katılmıştır.Uygulama öncesinde ve sonrasında öğretmen adaylarınıntutumları, Yıldırım (2002) tarafından geliştirilen ve Croanbach AlfaGüvenirlik Katsayısı 0,79 olarak bulunan Likert tipi dörtlüderecelendirme içeren ?Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği?kullanılarak saptanmıştır. Öğretmen adaylarının öz yeterlik algıları ise,araştırmacı tarafından araştırmaya özgü hazırlanan Croanbach AlfaGüvenirlik Katsayısı 0,92 olarak saptanan Likert tipi beşli
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECTS OF SCENARIO BASED LEARNINGON ATTITUDES ANF SELF EFFICACY BELIEFSOF TEACHER CANDIDATES?TOWARDS TEACHER PROFFICIENCYVeznedaroğlu, H. MineMaster Degree, Department Of Educational Sciences, CurriculumDevelopment & Instruction, (Educational Technology)Adviser: Prof. Dr. Hafize KeserSeptember 2005, 111 pagesThe purpose of this research is to determine the effects ofScenario Based Learning on students?, attended the last year onComputer Education & Instructional Technology department, self-efficacy beliefs and attitudes towards teacher profession.In this research, ?pre-test, last-test control group experimentalmodel? is used.Students in control and experimental groups are selected fromstudents who attend Ankara University - Computer Education &Instructional Technology department in-2004 Spring semester.Experimental group is consisted of 20 students and control group isconsisted of 17 students.In research, data collection was done by 2 different scales. Oneof these is used to scale attitudes. This scale is developed by Yıldırım(2002) which has 0,79 Croanbach alpha coefficient and 4 degrees inLikert Type. Another scale is used to scale self-efficacy beliefs anddeveloped by researcher which has 0,92 Croanbach alpha coefficientand 5 degrees in Likert Type.