İlköğretim ikinci kademe öğretmenlerinin öz algılamaları ve mesleki doyumlarının incelenmesi
The observation of self perceptions and job satisfactions of the secondary level elementary teachers
- Tez No: 205230
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim İkinci Kademe Öğretmenleri, Öz Algılama, MeslekiDoyum, Secondary level elementary teachers, Self-perception, Job satisfaction
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı İlköğretim ikinci kademe öğretmenlerinin öz algılama vemesleki doyum düzeylerinin cinsiyete, kıdeme, yaşa ve branşa göre farklılık gösteripgöstermediğini incelemektir.Araştırma İzmir il sınırları içerisinde yer alan 12 İlköğretim okulunda görev yapan 190öğretmen üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, Öğretmen GörüşleriÖlçeği (ÖGÖ) ve İş Doyum Anketi (NDI)-Gereksinim Karşılanma YetersizliğiDereceleri Anketi ile toplanmıştır.Araştırmanın nicel verilerinin analizinde, Ortalama, Standart Sapma, t-testi, Tek YönlüVaryans Analizi ve Scheffé Testi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, öğretmenlerin öz algılama düzeylerinin ?Olumsuz Öngörüler? altboyutunda kıdem ve yaş değişkenlerine göre önemli farklılıklar gösterdiği saptanmıştır.Öz algılamanın ?Öğretimsel öz yeterlilik, olumsuz öngörüler, sınıf-içi öğretim veçabasal öz yeterlilik? alt boyutlarında ise cinsiyetin ve branşın bir etkisi olmadığısaptanmıştır.Mesleki doyum düzeylerinin incelenmesi sonucunda ise mesleki doyumun ?Güvenlik,saygınlık, otonomi, kendini gerçekleştirme? alt boyutlarında öğretmenlerincinsiyetlerine göre önemli bir farklılık saptanmıştır. Sosyal boyutta ise cinsiyetin önemlibir etkisi olmadığı gözlenmiştir. Öğretmenlerin kıdemleri ve yaşlarına göre meslekidoyumun ?Güvenlik, saygınlık ve kendini gerçekleştirme? alt boyutlarında önemlifarklılıklar gösterdikleri saptanmıştır. Sosyal ve otonomi boyutlarında ise öğretmenlerinmesleki doyum düzeylerinin bir farklılık göstermediği görülmüştür. İlköğretim ikincikademe öğretmenlerinin mesleki doyum düzeylerinin, branş değişkenine göre beş altboyutta önemli bir farklılık göstermediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is, to investigate the opinions of the secondary levelelementary school teachers considering their self-perception and job satisfactions levelsin relation to gender, experience, age and branch of the teachers.The study was conducted among 190 (113F, 77M) teachers working in 12 elementaryschools within boundaries of İzmir province. Teacher opinions survey and jobsatisfaction scale (Need-Fulfillment Deficiency Index) was used to collect data.For analyses of quantified data of the study, we have used means, standart deviation, t-test, one way analysis of variance and scheffé test.As the result of the study, self-perceptions of the teachers showed significant differenceon the subscale ?negative prudence? according to experience and age variables.Whereas subscale of the self-perception ?teaching efficacy, negative prudence, intra-classe teaching and effusive self-efficacy? showed no significant difference regardinggender and branch of the teachers.Considering the job satisfaction levels of the teachers, there were significant differenceson the subscales ?security, esteem, autonomy, self-actualization? according to gender ofthe teachers. However, on social subscale gender of the teachers did not produce anysignificant differences. There were significant differences on the subscale ?security,esteem and self-actualization? according to teacher experience and age variables.However, on social and autonomy subscales job satisfaction levels of teachers did notproduce any significant differences. Branches of the secondary level elementary schoolteachers? job satisfaction levels did not produce any significant differences on fivesubscales.