Dünya perakendeciliğinde globalleşme eğilimleri ve Türk perakendecilik sektörüne etkileri
Globalization trends in world retailing and its effects to Turksih retail sector
- Tez No: 205319
- Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL AKSULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Globalleşme, Perakendecilik, Perakende Sektörü, Global Perakendeciler, Globalization, Retailing, Retail, Global Retailers
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziDünya Perakendeciliğinde Globalleşme Eğilimleri ve Türk Perakendecilik SektörüneEtkileriAsiye Ayben GÜRMANDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri Enstitüsüİşletme Anabilim DalıUluslararası İşletmecilik ProgramıPerakendecilik, pazarlama karmasının dört unsurundan biri olan dağıtımfaaliyetinin bir öğesi olup, dağıtım kanalında hedef tüketici kitlesinin ihtiyaç vetaleplerini karşılamak üzere mal veya hizmet üreten işletmelerin ürünlerini doğrudantüketicilere iletmeye yönelik yürütülen pazarlama faaliyetidir.Dünya ticaretinde liberalleşmenin hakim olduğu, sermayenin sınır tanımaksızındünya coğrafyasını adeta tek bir pazar olarak algılayarak dolaştığı, iletişimteknolojilerindeki baş döndürücü gelişmeler ile bilgiye ulaşmanın çok kolay olduğu,küreselleşen dünyamızda ortaya çıkan küresel tüketim özlemi, bireyleri, satın almagüçlerine paralel olarak daha fazlasını talep etmeye, daha nitelikli hizmeti ve daha kaliteliürünü aramaya yöneltmiştir. Tüketicilere doğru ürünü, doğru fiyattan, doğru yerde vezamanda sunabilme amacını benimseyen perakendeciler açısından bu durum, dünyaperakendecilerini ülkelerindeki yoğun rekabetin de etkisiyle farklı pazarlara yönelmeye,yatırımlarını genişletmeye ve daha fazla müşteriye hitap edip, daha fazla satış cirolarıelde etmeye yöneltmiştir. Bu süreçte beraberlerinde yeni pazarlara perakende yönetimbilgi ve deneyimlerini, yeni perakende formatlarını, perakende teknolojisinin ürünlerini,müşteri odaklı farklı hizmet çeşitlerini götürmüşlerdir. Rekabet açısından girdikleripazarlarda dengeleri değiştirerek, pazarda hareketliliğe sebep olmuşlardır.Bu çalışmada dünya perakendeciliğine yön veren başlıca global perakendecilerçeşitli açılardan ele alınarak globalleşme süreçleri incelenmiş ve yaşanan bu süreçlerinTürk perakende sektörüne etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Perakendeciliköncelikle teorik açıdan incelenmiş, perakende sektörünün kendine özgü yanları, sektörüoluşturan unsurlar ve sektörde uluslararasılaşmanın boyutları, global aktörlerin yaşadığısüreçler, Türk perakende pazarına girişleri, yarattıkları değişimler, pazardaki rekabetinboyutlarını ve Türk perakende pazarının geleceğine ilişkin tahmin ve beklentiler ifadeedilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster?s ThesisGlobalization Trends in World Retailing and Its Effects to Turkish Retail SectorAsiye Ayben GÜRMANDokuz Eylul UniversityInstitute of Social SciencesDepartment of ManagementRetailing is a part of the distribution process which is one of the elements ofmarketing mix. It can be defined as a marketing activity which conveys the goods,which are produced by the manufacturers to meet the target consumers? demand andneeds, directly to the consumer.Liberalization in the world trade, the conception of the world as a single market,the movement of capital in that single market without barriers, rapid developments incommunication technology, convenience of accessing to information, and consumers?desire to spend globally direct the consumers to demand more qualified service andquality products in the market. This leads retailers worldwide, whose aim is to presentthe right good with the right price at the right time and place, to extend theirinvestments to different markets. By the effect of the intense competition in their homecountry, they also try to serve more customers and to increase sales volumes. In thatperiod they transfer their retail management knowledge and experiences, new retailformats, the products of retail technology and various customer focused services. Theydestroy the balances in the market competition and cause some movements in themarket they have entered.In this study the leading global retailers are analyzed from various perspectivesand their globalization processes are scrutinized. The effects of these processes toTurkish retail sector are tried to display. At first retailing is studied in a theoretical frameand then the elements of retail sector, the characteristics of retailing, the dimensions ofinternationalization in the sector, the internationalization processes of global actors,their entrance to Turkish market, the changes they have caused, the intensity of thecompetition in Turkish retail market, and finally, the predictions and expectations for thefuture of Turkish retail market are examined in the thesis.