İş ve yönetim problemleri çözümünde triz yaklaşımının kullanılması üzerine bir araştırma
A Practise about using solving the problem of business and management
- Tez No: 205329
- Danışmanlar: PROF. ALİ ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Yenilik, Fırsatlar, Sistematik
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZETYüksek Lisans Teziş ve Yönetim Problemleri Çözümünde TR Z Yaklaşımının KullanılmasıÜzerine Bir AraştırmaŞebnem TÜRKMENDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüEkonometri Anabilim DalıTR Z problemlere yenilikçi ve yaratıcı çözümler üretmek amacı ile ilkkez 1946 yılında G. Altshuller tarafından eski Sovyetler Birliğinde geliştirilmiş.Yapılmış olan icatlarla ilgili on binlerce patentin incelenmesi ve yeniliklerinnasıl yapıldığının araştırması sonucunda icatların ortak noktaları tespitedilerek“Yenilikçi Problem Çözme Teorisi”, ortaya çıkmıştır. Günümüzdeyeni icatların yapılmasında ve ürün geliştirmesinde kullanılan TR Z `inkısaltması bu yöntemin Rusça adındaki kelimelerin baş harflerindenoluşmaktadır.Bu çalışmada tam olarak yapmak istediğimiz problemin tanımlanmasıve bu tanımdan doğarak, sistematik olarak yeniden üretilebilecek şekildefırsatlar yaratılması ve problemlerin çözümüne yardımcı olan araçlarıngösterilmesi ve bunlar içerisinden en uygun sistematik yenilikçi çözümünseçilmesi ve değerlendirilmesine yol gösterecek tüm teknikleri teorik olarakanlatılması ve bu tekniklerin yaptığımız uygulama ile de iş ve yönetimproblemleri çözümünde göstermektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThesis Of MasterA Practise About Using Solving the Problem of Business And ManagementŞebnem TÜRKMENDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of EconometricsTRIZ was first developed in the year of 1946 by G. Altshuller, in the previousSoviet Union, with the aim of introducing new and creative solutions toproblems. Through investigating thousans of patents relating to variousinventions and searching how the innovations were made, the common pointsbetween the inventions were determined and“The Theory of InnovativeProblem Solving”was developed. TRIZ, which is used to make new inventionsand to develop products nowadays, has its name from the initials of thetechique's Russion name.This work involves the definition of the problem under evaluation, and in thelight of this definition, the creation of systematically reproducible chances andthe determination of the tools that aid in problem solving. In addition, itdescribes theoretically the techniques that aid in the selection and evaluation ofthe most suitable systematically innovative solution. The aforementionedtechniques are also shown in the practice of solving the problem of businessand management that is included in this work.Key World: 1) Innovation, 2) Chances, 3) The Theory of Innovative ProblemSolving (TRIZ), 4) Systematic,