Otomotiv yedek parça sektöründe tedarik zinciri uygulamaları
Application of supply chain in automotive spare parts
- Tez No: 205330
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OKAN TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yedek Parçalar, Tedarik Zinciri, Perakende Sektörü, Otomotiv Yan Endüstrisi, Spare Parts, Supply Chain, Retail, Automotive Sector
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Otomotiv sektörü yaratmış olduğu katma değer ile dünyada birnumaralı sektör konumundadır. Bunun en önemli sebebi otomobil üretimininaynı banttan gerçekleşmemesi ve farklı bölgelerden hatta ülkelerden gelenparçaların birleştirilmesiyle otomobilin meydana gelmesidir. Üretimdekullanılan bu yedek parçaların alternatif ürünleri de bulunmaktadır. İşte buyedek parçalar ve alternatif ürünleri otomotiv yedek parça sanayini diğer birisimle otomotiv yan sanayini oluşturmaktadır.Otomotiv yan sanayi açısından tedarik büyük önem taşımaktadır.Çünkü üretici firmalar ihtiyaç duydukları yedek parçaların kendilerinezamanında teslimini istemektedir. Yedek parçaların üretim firmalarınazamanında ve sağlam teslim, ancak titiz bir lojistik tedarikinin ürünü olabilir.Bu titiz hizmetin verilebilmesi de tedarik firmalarının kuvvetli altyapılara sahipolmasını gerektirmektedir. Aynı zamanda, tedarik firmaları yan sanayifirmalarının üretimde kullandıkları hammaddeleri de taşıyarak bu firmalarınihtiyaçlarına cevap vermelidirler.İlk bölümde dünya otomotiv sanayi tanıtılmış ve karşılaştırma yapılmasıaçısından Türk otomotiv sanayi anlatılmıştır. İkinci bölümde ise dünya yansanayi ve Türk yan sanayi ayrıntılarıyla anlatılmıştır. Bu anlatımlarda dagörüleceği gibi Türkiye bu sektörde çok ciddi bir potansiyele sahiptir. Bazıönemli markaların ana üretim üssü, bazı markaların da yan sanayi tedarikçisikonumundadır.Üçüncü bölümde uygulamaya geçilmiştir. Uygulama firması olaraktedarik zincirinin halkalarından olan bir perakende firması seçilmiştir. Bufirmayı kullanarak yan sanayi sektöründe faaliyet gösteren küçük ve ortaölçekli firmaların Türkiye'de lojistik tedarikini nasıl sağladıklarını görmekamaçlanmıştır. Böylece mevcut problemler tanımlanma imkanı bulunmuş veçözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Automotive sector is the top sector in the world in terms of creatingvalue Because automotives are not produced completely on one production line.Spare parts come from different regions even countries and are put together inthe center. These spare parts have several alternatives. Automotive parts sectorconsists of spare parts and their alternatives.Procurement is very important for automotive spare parts sector.Because spare parts must be delivered to producers on time. Only proffessionallogistic service providers can make on time delivery without any damage. Forthis quality service, logistic service providers must have strong infrastructure.At the same time, logistics service providers must meet the needs of the spareparts manufacturers when they carry their raw materials.In the first part of the project, world and Turkish automotive sectorswere introduced in order to make comparison between them. In second part,world and Turkish automotive parts sector were explained in details. As we cansee in these explanations, Turkey has great potential in this sector. Turkey is thecenter of vehicle production and also provider of spare parts for someimportant international vehicle producers.Final part focused on a case study about a retailer which is a part of thesupply chain, in Turkey. The aim was to understand how small and mediumenterprises can manage their logistical activities in Turkey. Finally, possibleproblems were introduced and solutions were advised.