Türkiye'de siyasal bir aktör olarak ordu
The Army as a political actor in Turkey
  1. Tez No: 205350
  2. Yazar: UĞUR GÜLER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FARUK MUTLUSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Law, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ordu, Askeri Darbe, Aktör, Modernle me, Cumhuriyetiv, Army, Military Intervention, Actor, Modernization, Republicv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziTürkiye'de Siyasal Bir Aktör Olarak OrduU ur GÜLERDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüKamu Yönetimi Anabilim DalıKamu Yönetimi ProgramıTürk Siyasal Ya amı'na genel olarak bakıldı ında; di er ülkelerdenfarklı olarak, ordunun uzun bir tarihsel geçmi e sahip oldu u ve siyasal ya amüzerinde de, bir o kadar etkin ve aktif oldu u görülmektedir. Türkiye'dedemokrasi, bugüne kadar dört kez kesintiye u ramı tır. Bunlar; 27 Mayıs 1960ve 12 Eylül 1980'deki askeri darbe, 12 Mart 1971'deki muhtıra ve 28 ubat1997'deki post-modern darbedir. Toplumda, her on yılda bir darbe olacakpsikozu olu mu ve `Demokles'in Kılıcı' gibi darbeler, adeta gelenekselle mi tir.Yapılan tüm müdahalelerin bildirilerinde, ortak bazı ifadeler vardır. Buifadeler; ?Ülke bütünlü ünün ve lâik cumhuriyetin korunması, kardekavgasının önlenmesi, milli birlik ve beraberli in sa lanması, bozulan devletotoritesinin yeniden tesis edilmesi, Atatürk Devrimleri'nin korunması vesürdürülmesi, rayından çıkan demokrasinin düzene oturtulması ile ülkeniniçinde bulundu u ekonomik buhrandan kurtarılmasıdır.? Sivil siyasetçilerindevleti yönetemez hale geldi ini gerekçe gösteren asker, yönetime el koymu tur.Sivil aktörlerin siyasal ortamda yarattı ı bo lu u, Türk toplumunun Batı'ya enaçık, en çok güven duyulan ve en örgütlü kurumu olan `ordu' doldurmu tur.Sonuçta; devletin rejimi, siyasal sistem ve toplum ile ilgili düzenlemeleryapılmı tır. Ancak; bu süreçte, siyasal sistem zayıflamı ve demokrasi kültürüyerle ememi tir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Thesis of Master DegreeThe Army As A Political Actor In TurkeyU ur GÜLERDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of Public AdministrationProgram of Public AdministrationWhen we look at the Turkish political lifetime generally, we can see that,the army has owned a long historical past and has been effective and active onthe political lifetime, different from the other countries. The democracy inTurkey, has been interrupted for 4 times. They were the military interventionson 27 May 1960 & 12 September 1980, the memorandum on 12 March 1971 andthe post-modern intervention on 28 February 1997. The psychosis of theintervention?s repeating after all ten years has been formed on society and theinterventions have been almost traditioned as the sword of Demokles. Therewere some common expressions on all declarations of the interferences. Thesewere; protecting the integrity of the country and the secular republic,preventing the fratricidal quarrel, supplying the national unity and solidarity,establishing again the state?s destroyed authority, protecting and sustaining therevolutions of Atatürk, putting in order the democracy which has been gone offthe rails and rescuing the country from the economic crisis. The soldier, haspretended that the civil politicians have become unable to administer the stateand that?s why the soldier has captured the management. The army that hasbeen the most closer to the West, the most reliable and the most organizedassociation of Turkish society has filled the space that has been created by thecivil actors. As conclusion, arrengements about the regime of the state, thepolitical system and the society have been made. But, the political system haveimpared during this period and the democracy has been unable to inveterate.