Bölgesel kalkınma potansiyelinin harekete geçirilmesinde insan kaynağının rolü ve Balıkesir ili örneği
The Role of human resource to set into action for regional development opportunity and Balıkesir case
  1. Tez No: 205351
  2. Yazar: TOLGA ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YAŞAR TINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Economics, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma, Bölgesel Kalkınma Potansiyelleri, nsan Kaynakları, Girişimcilik, Regional Development, Regional Development Opportunities, Human Resources, Entrepreneurship
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
ÖZETTezli Yüksek LisansBölgesel Kalkınma Potansiyelinin Harekete Geçirilmesinde nsan Kaynağının Rolü veBalıkesir li ÖrneğiTolga ACARDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüÇalışma Ekonomisi ve Endüstri lişkileri Anabilim Dalınsan Kaynakları ProgramıKalkınma, küresel fırsatlarla yerel donanımların uyumlaştırılması sonucundayaşanan bir dönüşüm sürecidir. Bu uyumun sağlanmasında kalkınma ile ilgili diğertüm kritik faktörler arasında tamamlayıcılık ilişkisini sağlayan, yani küresel fırsatlarıyakalayan ve bu fırsatları yerel donanımlarla uyumlu hale getiren ise nitelikli insankaynağıdır.Kalkınma kavramının başka bir boyutu olan ?Bölgesel Kalkınma? olgusu isebugün güncelliğini koruyan konulardan biri olma özelliğini sürdürmektedir. Bunedenledir ki; günümüzde bölgesel kalkınma politikalarının ülkelerin makropolitikalarında önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir. Ülkeler, bir yandan küreselekonomilere entegre olabilme, diğer taraftan ülke içinde bütünleşmeyi gerçekleştirmeamacına yönelik yoğun çabalar göstermektedir. Bununla beraber günümüzde,bölgesel kalkınma anlayışında bölgesel potansiyellerin tespiti ve harekete geçirilmesibüyük önem arz etmektedir.Bölgeler sahip oldukları potansiyellerini, insana özgü bilgi ve yetenek olmaksızınharekete geçiremezler. Bireyin niteliğini ve verimliliğini geliştirmeye yönelik; eğitim,sağlık, beslenme, konut ve göç için yapılan yatırımlar bölgesel kalkınmanıngerçekleşmesindeki en önemli faktörlerdendir. Bölgesel kalkınma için, nitelikli insangücünün yetiştirilmesinin ve insan kaynakları yatırımlarının gerekliliği açıktır. Budoğrultuda yetiştirilen nitelikli insan kaynağı; sahip olduğu bilgi, beceri, ve tecrübeninyanında yaratıcı, yenilikçi ve girişimci kimliği ile bölgesel kalkınma potansiyellerininharekete geçirilmesinde ve bölgesel kalkınmanın gerçekleştirilmesinde büyük roloynayacaktır.Bu çalışmanın amacı, bölgesel kalkınmanın gerçekleştirilmesinde insankaynağının rolünün belirlenmesidir. Bu bağlamda, Balıkesir ilinin kalkınmapotansiyellerini tespit etmek ve Balıkesir'in sosyo-ekonomik açıdan kalkınmasınınnasıl gerçekleştirilebileceğini araştırmak yine bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster DegreeThe Role Of Human Resource To Set Into Action For Regional DevelopmentOpportunity And Balıkesir CaseTolga ACARDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment Of Human ResourcesDevelopment is a transformational process that occurs as a result ofharmonization of global opportunities with local endowments. Human resourceswhich support the relation of complemented critical determinants of regionaldevelopment match global opportunities and harmonize these opportunities with localendowments.?Regional Development? concept which is another dimension of developmentconcept is a current subject nowadays. Therefore, todays? regional developmentpolicies have an important place in countries? macroeconomic strategies. On the onehand countries want to prepare their strategies according to global economic factors,and on the other hand, they perform to provide the integrity of the national economy.In addition to these, regional development dynamics are vital for preparingdevelopment policies.Regions can not trigger their opportunities efficiently, unless humans haveknowledge and experience. Investments to increase human capitals? efficiency, whichare education, health, nutrition, habitation and immigration are the most importantelements for regional development. Qualified human resource should be financed toreach a desired part for regional development. Human resources will be the key partfor efficient regional development and to appraise regional opportunities by using itsknowledge, talent, experience and creativity.The aim of this study is to identify the importance of human resources forregional development. This being the case, the study also aims at determining thedevelopment opportunities of Balıkesir region and to investigate how the social-economic factors are to be realized for the development of Balıkesir province.