1980 sonrası Türkiye'de ekonomik krizler ve bu krizlerin getirdiği bir sonuç olarak banka konsolidasyonları
Bank Consolidations As A Result Of The Economic Crises In Turkey In Post-1980s
  1. Tez No: 205391
  2. Yazar: OZAN KAYARKAYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİLGÜN ACAR BALAYLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, Ekonomik Kriz, Bankacılık Sektörü, Konsolidasyon, Banka Konsolidasyonları, crisis, economic crisis, banking sector, consolidation, bank consolidations
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZETTezli Yüksek Lisans1980 Sonrası Türkiye'de Ekonomik Krizler ve Bu Krizlerin Getirdiği Bir SonuçOlarak Banka KonsolidasyonlarıOzan KAYARKAYADokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri Enstitüsüİktisat Anabilim DalıGenel İktisat ProgramıSanayi devrimi ile başlayan etkiler sonucunda dünya ekonomileri hızlagelişmiş ve kapitalist sistem ağırlık kazanmıştır. Özellikle 1980 sonrasındakigelişmeler pazar ekonomisinin tüm dünyada geçerli ekonomik model olmasınısağlamıştır. Ancak kapitalist sistem gelişme süreci boyunca sık sık siyasi veekonomik krizlerle karşı karşıya kalmıştır. Yirminci yüzyıl ekonomik krizlerinyaşanma sıklıklarının arttığı bir yüzyıl olarak karşımıza çıkmıştır. 1980sonrasında ise ekonomik krizlerin finansal boyutları daha fazla ön planaçıkmaya başlamıştır. Ekonomik krizlerin en çok sarstığı ülkeler gelişmekte olanülkeler olmuş, krizlerin yıkıcı etkisi bu tip ülkelerde daha uzun süregörülmüştür. Gelişmekte olan ülkelerde yaşanan her kriz sonrası özelliklefinansal piyasalarda önemli değişiklikler meydana gelmiştir.Türkiye 1980 sonrası liberalleşme politikalarına ağırlık vermiş, serbestpiyasa ekonomisine entegre olmak için önemli atılımlar yapmıştır. 1980 yılındabaşlayan değişim kısa zamanda ülkenin ekonomik gelişiminin hızını arttırmış vefinansal piyasalar gelişmiştir. Ancak Türkiye'de dünya ekonomisindekiörneklerde olduğu gibi, özellikle 1980 sonrası dönemde derin ekonomikkrizlerle karşı karşıya kalmıştır. Yaşanan ekonomik krizlerden sonra özelliklebankacılık sektöründe önemli gelişmeler meydana gelmiştir.Türkiye'de 1980 sonrasında ekonomik gelişmelere paralel olarakbankacılık sektörü de hızla gelişmiştir. Ancak ülkemizdeki bankalarımız uzunsüre yüksek kamu açıkları ve enflasyon ortamında çalışmış, dolayısıylabankacılık sektörü asli fonksiyonlarını yerine getirmektense yüksek reel faizlernedeniyle kamu sektörünü fonlar hale gelmiştir. Bu süreç yeterincedenetlenmeyen bankacılık sektörünün aşırı risk alımını da beraberindegetirmiştir. Finansal açıdan kırılgan hale gelmiş olan bankalar her ekonomikkrizden fazlası ile etkilenmiş ve birçok banka ya iflas etmiş ya da fonadevrolmuştur. Türkiye'deki bankaların birçoğu bu gelişmelere paralel olarakzorunlu konsolidasyonlara gitmek şeklinde çözüm aramıştır. 2002 yılındansonra sağlanan ekonomik istikrarla büyük çaplı yabancı bankaların Türkiyebankacılık sektörüne girişleri hızlanmıştır. Bu girişler genelde satın alma yoluile konsolidasyonlar şeklinde gerçekleşmiştir. Dolayısıyla gerek ekonomikkrizlerin getirdiği zayıflıkların etkisinden kurtulmak, gerekse dünya çapındakibankalarla rekabet edebilmek gerekçeleriyle Tük Bankacılık Sektörükonsolidasyonlarla büyümeye devam edecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisBank Consolidations As A Result Of The Economic Crises In Turkey In Post-1980sOzan KAYARKAYADokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesEconomy DepartmentDue to a number of effects which appeared within the Industrial Revolution,world economies gained momentum and capitalist system started to be a maindriver in the world. Especially the developments that occurred in post-1980smade the market economy to be a world-wide economic model. However, thecapitalist system faced frequent political and economic breakups during itsdevelopment process. And the 20th century is known to be a period in which theworld experienced the most of those breakups. It is clear that the breakupsdirected its dimension to financial crisis after 1980s. The countries which aremost affected by those crises are, without a doubt, the developing ones, wherethe devastating effects of these can be seen for a longer period of time. And eachcrisis in developing countries resulted in important changes in financialmarkets.Turkey has given weight to liberalization policies in post 1980s and struggled tointegrate itself in the free market economy. This struggle speeded up thecountry?s economic development and generated financial markets.Unfortunately Turkey, just like the other examples in the world economy,suffered from severe economic crises in post 1980s. For this reason, bankingsector had to face many important situations.Banking sector experienced rapid development as parallel to the developmentsin Turkish economy post 1980s. Unlike their primary functions, the banks hadto provide funds for the public sector because of high budget deficits andinflation. This process was too risky for the poorly checked banking operations.In the long run, the banks, which were vulnerable to all kinds of crises, couldnot resist any more and they either went bankrupt or were converted to thefund. After that most banks in Turkey had to consider consolidation in order togain strength. Also by the economic stabilization provided in 2002, foreignbanks gained access in Turkish banking sector. This access showed itself inpurchasing or consolidation of banks. It is believed that Turkish banking sectorwill suspend its growth by consolidations not only to resist the breakups thecrises bring, but also to compete with the banking giants in the world.