Avrupa Birliği ve Türkiye'de kadın erkek eşitsizliğinin sosyolojik kökenleri ve politik etkileri
Socioligical reasons and political effects of gender inequality in the European Union and Turkey
- Tez No: 205392
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CANAN ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Anthropology, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ataerkillik, Anaerkillik, Biyolojik Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet, Kadın Erkek Eşitsizliği, Patriarchy, Matriarchy, Sex, Gender, Gender Inequality, Public Area, Private Area
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 494
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziAvrupa Birliği ve Türkiye'de Kadın Erkek EşitsizliğininSosyolojik Kökenleri ve Politik EtkileriAtiye KALKANDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüAvrupa Birliği Anabilim DalıAvrupa Birliği ProgramıKadın erkek eşitsizliği bütün dünyada, üstelik yaşamın her alanındakarşımıza çıkan bir olgudur. Böyle bir olgunun varlık nedenlerine bakıldığındakarşımıza ataerkillik gibi bir kavram çıkmaktadır. Ataerkillik kadın erkekeşitsizliğini besleyen, kökleştiren bir olgudur.Ataerkilliğin köklerine indiğimizde ise ataerkilleşmeyi sağlayan,dolayısıyla eşitsizliğe neden olan olgular olarak karşımıza özel mülkiyet, ilkkent devletleri, savaşçılık özelliğine verilen değer, demografi gibi kavramlarçıkmaktadır.Ancak bu olguların ortaya çıkmasından önce anaerkil dediğimiz birdönem mevcuttur ve bu dönemde kadın erkek eşitsizliği gibi bir olgu söz konusudeğildir. Burada cinsiyetler arası bir simetri görülmektedir. Ataerkilleşmeyleberaber bu simetri bozulmuş, erkeğe ait değerler yüceltilirken kadına özgüdeğerler küçümsenerek ikincilleştirilmiştir.Kadının ikincilleştirilmesi biyolojisiyle ilişkilendirilmek istense de bununasıl nedeni toplumsal cinsiyet ve ataerkil toplumsal cinsiyet anlayışınınoluşturduğu cinsiyet kalıpları, kadına ve erkeğe atfedilen cinsiyet rolleridir.Ataerkilleşmenin kadına biçtiği rol her yerde karşımıza çıkmakta ve kadın özelalana kapatılarak kamusal alandan dışlanmaktadır. Ataerkillik kendini dilde,dinde sürekli göstermekte kadının ikincilliğini vurgulamaktadır. Kadın politikalana girememektedir.Yasalarda eşitlik sağlanmış ama bu içselleştirilememiş, toplumun heralanına yansıyamamıştır. Kadının kamusal alana girmesi, politikada cinsiyeteşitliğinin sağlanması ve kadınsı değerlerin kültüre yansımasıyla eşitliğingerçekleştirilmesi yolunda ilerlemeler kaydedilecektir. Bilginin önemkazanmasıyla bilgi toplumu da eşitliğin sağlanmasına katkıda bulunacaktır.Çünkü bilgi toplumunda kadınsı değerler öne çıkacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster?s ThesisSociological Reasons and Political Effects of Gender Inequalityin the European Union and TurkeyAtiye KALKANDokuz Eylul UniversityInstitute of Social SciencesEuropean Union DepartmentEuropean Union ProgramGender inequality is a concept encountered all over the world, and inevery aspect of life itself. When we examine the reasons behind the concept, wecome across with a notion, namely patriarchy. Patriarchy is a notion that feedsand ingrains gender inequality.When we investigate the roots of patriarchy, concepts such as privateproperty, ancient city states, value given to militancy and demography emergeas the phenomena which cause patriarchy, and thereby the inequality.However there was a matriarchal period before patriarchy when genderinequality did not exist. Symmetry among genders was present during thatperiod. This symmetry disintegrated together with the arrival of patriarchy.While the values attributed to men increased and values specific to womendepreciated, consequently women took a secondary position in society.Although the secondary position of women is being linked to theirbiology, the real reason behind this is gender models and other roles attributedto women and men. The role attributed to women through patriarchy appearseverywhere and women are confined to a private area by being excluded fromthe public area. Patriarchy expresses itself in language and religioncontinuously, emphasizing the secondary position of women. Women duringthis period are unable to participate in the political arena.Equality has been provided by law, however has not been able to beinternalized and disseminated to all areas of society. Progress in equality will beguaranteed with the existence of women in public areas, achievement in genderequality in politics, and the reflection of feminine values to the culture. Withincreasing importance of knowledge and the predominancy of feminine values,the information society will contribute positively to the achievment of equality.