Destinasyon yönetimi ve pazarlama temelleri İzmir için bir destinasyon model önerisi
Destination management and marketing fundamentals: A model proposal for the destination izmir
  1. Tez No: 205412
  2. Yazar: GÖKÇE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. ORHAN İÇÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon imajı, Destinasyon marka oluşumu, Destinasyonpazarlaması, Destinasyon yönetimi, Destination management, Destination marketing, Destination branding, Destination image
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 305
Özet
ÖZETDoktora TeziDestinasyon Yönetimi ve Pazarlama Temelleri:zmir çin Bir Destinasyon Model ÖnerisiGökçe ÖZDEM RDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüTurizm şletmeciliği Anabilim DalıTurizm şletmeciliği Programımaj, bilginin kendisinin bir fonksiyonu olmaktan çok bireyin o bilgiyle ilgilialgılamasının bir sonucudur. Dolayısıyla potansiyel turistler tarafından destinasyon seçimsürecinde dikkate alınmasını destinasyon ürününün kendisinden çok imajı,belirlemektedir. Destinasyon markası belirli bir imajın turistlere iletilmesi konusunda vedestinasyonun pazarlama faaliyetlerinde anahtar rolde olan etkili ve popüler bir araçtır.Markalaşmanın temelinde kaliteli hizmet sunumuna dair sözler ve bu sözlerin yerinegetirilmesi yer aldığı için destinasyonların hizmet performansı bu anlamda son dereceönemlidir.Nitekim, bir destinasyonun başarısı birçok faktöre bağlı olarak gelişmekle birlikte,yeni destinasyonların hızla pazara girdiği ve mevcut destinasyonların da rekabetçiyapılarını yeni stratejilerle güçlendirdiği günümüzde, kazançlı turizm destinasyonlarıyaratmak kolay değildir. Bu anlamda doğru konumlama ve uygun ve çekici bir imaj ilegüçlü bir marka yaratılması bir destinasyonun başarısını etkileyen en önemli unsurlardır.Bununla birlikte pazarlama faaliyetleri ile benimsetilmeye çalışılan destinasyon imajıvarlığını yalnızca bir hayal olarak sürdürmediği ve destinasyon deneyimini oluşturanhizmet perfomansı ile örtüştüğü derecede etkili olabilmektedir. Bu açıdan öncelikledestinasyonların uluslararası rekabet ortamındaki konumunu belirleyen destinasyonyönetim ve pazarlama fonksiyonlarını incelemek gerekmektedir. Bu anlamda bu tez,destinasyonların turizm açısından başarılı şekilde pazarlanmasında temel öneme sahipdestinasyon imajı ile kalite, fiyat, değer ve memnuniyet boyutlarının arasındaki ilişkileriaçıklamaktadır. zmir'de Adnan Menderes Havalimanı'nda gerçekleştirilen alanaraştırması çerçevesinde toplanan 396 kullanılabilir veri grubu LISREL 8.51'de yapısaleşitlik modellemesi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar; algılanan fiyat, algılanankalite, algılanan değer ve memnuniyet değişkenlerinin, pazarlama bakış açısındandestinasyon imajını anlamada önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDoctoral DissertationDestination Management and Fundamentals of Destination Marketing:A Model Proposal for The Destination zmirGökçe ÖZDEM RDokuz Eylul UniversityInstitute of Social SciencesDepartment of Tourism ManagementProgram of Tourism ManagementImage is something more than being a function of information but it is an outcome of theinformation perceived by the tourist. Therefore, it is the image of a destination thatassesses the destination to be considered as a choice in the decision-making process thanthe destination itself. Destination brands are effective and popular tools in the heart ofcommunicating the image of a destination and destination marketing activities. Theservice performance of a destination is crucial as branding depends on the promises ofservice quality and keeping these promises. The success of a destination, depending onmany factors, is not easy at all where many new destinations are entering the internationaltourism market and current destinations are trying to strengthen their competitiveness.Thus, building a strong destination brand by using a right positioning strategy and anattractive image is of paramount in the success of a destination.The destination image is not effective in marketing activities if it represents adream and does not match with the service performance that makes up the destinationexperience. Therefore it is important to understand the management and marketingfunctions of a destination that dominates the position of a destination in the internationaltourism era. This dissertation examined the relations between the periceved quality,percieved price, percieved value and satisfaction dimensions and the destination image.The data set consisting of 396 usable surveys was collected at an international airport inzmir and was analyzed using structural equation modelling in LISREL 8.51. The resultsindicated that the the percieved price, percieved quality, percieved value and satisfactionwas crucial in understanding the destinastion image from a marketing perspective.