Azerbaycan'ın petrol sektörü ve transit ticaret yollarının dış ticaretine etkileri
Petroleum sector of Azerbaijan and the effects of commercial transit routes on foreign trade
- Tez No: 205413
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAL ÖNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, İşletme, Economics, Energy, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan'ın Petrol Sektörü, Petrol ve Gaz ticareti, Azerbaycan Ekonomisi, Transit Ticaret Yolları, Petrol ve gaz boru hatları, Petroleum Sector of Azerbaijan Republic, Petroleum and GasBusiness, Economy of Azerbaijan, Commercial Transit Routes, Petroleumand Gas pipelines
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziAzerbaycan'ın Petrol Sektörü ve Transit Ticaret Yollarının Dış TicaretineEtkileriFariz ABASOVDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsüşletme Anabilim DalıUluslararası şletmecilik ProgramıGünümüzde petrol veya doğalgaz gibi sınırlı sayıda bulunan enerjikaynaklarının ekonomilerimizin tüm sahalarında ve hayatımızda yarattığı etkivazgeçilmezdir. Azerbaycan Cumhuriyeti özgürlüğüne yakın bir geçmiştekavuşan ve sınırlı sayıda ülkelerin de elinde bulundurduğu petrol ve doğalgazkaynaklarına sahiptir.?Azerbaycan'ın Petrol Sektörü ve Transit Ticaret Yollarının DışTicaretine Etkileri? üzerinde yapılmış olan araştırmada, Azerbaycan'ınuluslararası ilişkilerinde petrolün rolü, petrolün politik yönü, petrolün diğerhizmeti sanayi ve tarım sahalarına etkisi, ülkenin belli-başlı bölgelerine etkisi,eğitimin, sanat dallarının gelişmesi, petrolün transit taşımacılıkta komşuülkelere getirdikleri incelenmiştir.Birinci bölümde Azerbaycan'da Sovyetler Birliğinden sonra olanbağımsızlık döneminde ekonomik gelişmeler, ülkedeki ekonomik yapı ve bazılokomotif sanayi sektörleri üzerinde kurulan çağdaş ekonomik politikalarincelenmiştir.kinci bölümde Azerbaycan'ın lokomotif sektörü olan Petrol Sektörününülke ekonomisine olan katkısı, Azerbaycan'ın petrol ve gaz sanayisine bakış,petrolün politik yönü, petrolün diğer hizmeti sanayi ve tarım sahalarına etkisi,ülkenin belli-başlı bölgelerine etkisi, eğitimin, sanat dallarının gelişimi konularıele alınmıştır.Son bölümde Azerbaycan ve komşu ülkeler arasında olan büyük enerjiprojeleri, petrolün transit taşımacılıkta Azerbaycan'a ve komşu ülkeleregetirdikleri, Türkiye Cumhuriyetiyle enerji ve siyasi alanda işbirliği, enerjiprojeleri sırasında çıkarılan zorluklar ve son durum incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster DegreePetroleum Sector of Azerbaijan and the Effects of Commercial Transit Routeson Foreign TradeFariz ABASOVDokuz Eylul Üniversitynstitute of Social SciencesDeparment of Managementnternational Business Administration ProgramToday, the effect of the energy sources such as petroleum and natural gasthat are limited in number is indispensable in all parts of our economies and ourlives. Republic of Azerbaijan gained its liberty and has natural gas andpetroleum sources that are also owned by limited number of countries.The role of petroleum in international relations of Azerbaijan , politicalrole of petroleum, the effect of the petroleum on other fields of service sectorsand agriculture fields, its effect on major regions of the country, thedevelopment of the education and branches of the art, benefits of the petroleumin transit transportation for neighbor countries are examined in the studycarried out on ?Petroleum Sector of Azerbaijan and the Effects of CommercialTransit Routes on Foreign Trade?. Economical developments, economicalstructure in the country and economical policies established on some locomotiveindustrial sectors During Post Soviet liberty period in Azerbaijan are examinedin the first section.Subjects concerning the contribution of the petroleum sector, locomotivesector of Azerbaijan, to the economy of the country; view to petroleum and gasindustry of Azerbaijan; political point of the petroleum; the effect of thepetroleum on other service industry and agricultural fields, its effects on majorregions; the development of the education and art branches are discussed in thesecond section.Grand energy projects that are performed between Azerbaijan andneighbor countries, benefits of the petroleum in transit transportation toAzerbaijan and neighbor countries, cooperation with the Republic of Turkey inenergy and political domains, difficulties that are raised during energy projectsand final situation are examined in final section.