Almanya, Fransa, İngiltere ve Türkiye'de sınıf öğretmeni yetiştirme programlarının karşılaştırılması
The Comparison of initial teacher training programmes of Germany, France, England and Turkey
- Tez No: 205430
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET DOĞANAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Comparative Education, Comparative Research, Generel Education Systemsin German, France, England and Turkey, Inıtial Teacher Training Programmes, PrimaryTeacher Trainingiv
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 342
Özet
ÖZETALMANYA, FRANSA, İNGİLTERE VE TÜRKİYE'DE SINIF ÖĞRETMENİYETİŞTİRME PROGRAMLARININ KARŞILAŞTIRILMASISongül KİLİMCİDoktora Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim DalıDanışman : Yrd. Doç. Dr. Ahmet DOĞANAYAralık 2006, 320 sayfaBu araştırmada, Avrupa Birliği'ne üye olan Almanya, Fransa ve İngiltere'nin sınıföğretmeni yetiştirme programları incelenmiş ve Türkiye'deki sınıf öğretmeni yetiştirmeprogramı ile karşılaştırılmıştır. Araştırmada eğitimin ulusal ve uluslararası yönlerine,program geliştirme aşamalarına, karşılaştırmalı eğitim alanındaki araştırmalara,karşılaştırmalı eğitim ile ilgili yöntemlere dair kısa bilgiler verilmiştir. Ayrıca, Almanya,Fransa, İngiltere ve Türkiye'nin sınıf öğretmeni yetiştirme sistemlerinin yanı sıra geneleğitim sistemlerine ve çeşitli kademelere öğretmen yetiştirme sistemlerine de yerverilmiştir.Bu çalışmada, karşılaştırmalı eğitim çalışmalarında sıklıkla kullanılan ortayakoyma, tanımlama, analiz etme gibi teknikler kullanılmış olmakla birlikte kısmen dikey,ağırlıklı olarak da yatay yaklaşım kullanılarak incelemeler yapılmıştır. Yazışmalarla ilgilialan yazım kaynakları, görüşme ve internet aracılığı ile elde edilmiş olan kaynaklar biraraya getirilmiş, incelenen dört ülkenin eğitim sistemlerindeki benzerlik ve farklılıklarortaya konmuş, bu benzerlik ve farklılıklar tablolaştırılarak karşılaştırılmıştır.iAlmanya, Fransa, İngiltere ve Türkiye'nin sınıf öğretmeni yetiştirme programlarıkarşılaştırılırken, bu ülkelerin genel eğitim sistemleri, bu bölümlere kabul koşulları,bölümlerin amaçları, içerikleri, öğretim süreçleri, öğretmenlik uygulamaları,değerlendirme sistemleri konusundaki benzerlik ve farklılıkların ortaya konmasıamaçlanmış ve elde edilen bilgiler tablolaştırılarak karşılaştırılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda yorum ve önerileryapılmış, Avrupa Birliği'ne üyelik süreci içinde bulunan Türk eğitim sisteminde, sınıföğretmeni yetiştirme programlarında, yeniden yapılanmaya gidilmesinin uygun olacağısonucuna varılmıştır. Özellikle üniversiteye giriş şartları, içerik düzenlemesi ve okuldeneyimi ve öğretmenlik uygulaması konusunda yeniden düzenleme yapılması gerektiğisonucuna ulaşılmıştır.Anahtar Kelimeler : Karşılaştırmalı Eğitim, Karşılaştırmalı Araştırma, Almanya, Fransa,İngiltere ve Türkiye Genel Eğitim Sistemleri, Sınıf Öğretmeni Yetiştirme Programları,İlköğretim Sınıf Öğretmenliğiii
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE COMPARISON OF INITIAL TEACHER TRAINING PROGRAMMES OFGERMANY, FRANCE, ENGLAND AND TURKEYSongül KİLİMCİPhD Dissertation, Department of Education SciencesSupervisor : Asst.Prof.Dr. Ahmet DOĞANAYDecember 2006, 320 pagesIn this study, the initial teacher training programmes of the EU countries, Germany,French and England were investigated and compared with the Initial Teacher TrainingProgramme practiced in Turkey.The study focused on national and international aspects of education, the stages ofprogramme development, the studies and the methods in the field of comparative education.The study also dealt with general education system and teacher training programmes forvarious stages in the countries under investigation.In this study, in addition to the descriptive, definition and demonstrative technique, insome parts, the historical analyses and in most parts juxtaposition comparison method is used.The data collected by means of correspondance, literature review, and website of relatedcountries and universities were brought together and analysed. As a result of the comparison,the similarities and differences were presented in tablesiiiWhen comparing the initial teacher training programme of Germany, France, Englandand Turkey, the similarities and differences in the general education systems of thesecountries, admission requirements, goals, teaching methods, teaching practice and evaluationwere also investigated, the data gathered were presented in tables.Based on the data, some comments and suggestions were put forward. The result ofthe data shows that Turkish education system, and therefore, the initial teacher trainingprogramme should undergo some radical changes, especially in the admission requirements tothe initial teacher training profession in Turkey, in the content of the programme and in theteaching practice.