İç denetimin yönetim fonksiyonlarının yerine getirilmesindeki rolü: Türkiye'deki büyük işletmeler üzerinde bir saha araştırması
The Role of internal auditing in practicing management fucntioning: Field research on Turkey's big companies
- Tez No: 205431
- Danışmanlar: PROF.DR. KADİR TUAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Denetim, İç Kontrol, Yönetim Fonksiyonları, Internal Audit, Internal Control, Management Functions
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
IÖZETİÇ DENETİMİN YÖNETİM FONKSİYONLARININ YERİNE GETİRİLMESİNDEKİROLÜ: TÜRKİYE'DEKİ BÜYÜK İŞLETMELER ÜZERİNDE BİR SAHAARAŞTIRMASIMehmet Ünsal MEMİŞDoktora Tezi, İşletme Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. A. Kadir TUANAralık, 2006, 240sayfaİşletmeler faaliyetlerini, bir dizi yönetim fonksiyonu yardımı ile sürdürmektedirler. Bufonksiyonlar temel olarak planlama, organizasyon, yöneltme, koordinasyon ve kontrolşeklinde sınıflandırılmaktadır. Günümüzde işletmelerin iş hacimlerinin artması, faaliyetalanlarının genişlemesi ve üretim sistemlerinin karmaşıklaşması ile birlikte, temelyönetim fonksiyonlarının icrası ve bu fonksiyonların etkinliğinin arttırılması işletmeyönetimi açısından daha da önemli bir hal almıştır. Bu öneminden dolayı yönetimfonksiyonlarının ne şekilde uygulandığı, aksayan tarafların olup olmadığı ve daha iyi birşekilde icra edilebilmeleri için ne gibi düzeltici önlemlerin alınması gerektiğinoktalarında düzenli, güvenilir, faydalı ve zamanlı bilgi gereksinimi hasıl olmuştur.İşletme yönetimi açısından son derece önemli olan bu bilgi akışı; bir kurumunfaaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmak amacını güden, bağımsız ve objektifbir güvence ve danışmanlık faaliyeti olan ?iç denetim? süreci ile sağlanmaktadır.Çalışmada işletme yönetimi, yönetimin temel fonksiyonları, iç denetim ve iç denetimsüreci ile temel yönetim fonksiyonları arasındaki ilişkiler teorik bir çerçevedeincelenmiştir. Buna paralel olarak iç denetimin yönetim fonksiyonlarının yerinegetirilmesindeki rolünü tespit etmek ve Türkiye'deki iç denetim profilini ortaya koymaküzere, büyük işletmelerin iç denetçilerine yönelik bir anket çalışması ile çalışmanınuygulama kısmı gerçekleştirilmiştir.Gerçekleştirilen yazın taraması ve yürütülen uygulama sonunda, iç denetimin yönetimfonksiyonlarının icrasında önemli bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Ayrıcagerçekleştirilen anket çalışması ile Türkiye'deki iç denetim profili ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
IIABSTRACTTHE ROLE OF INTERNAL AUDITING IN PRACTICING MANAGEMENTFUCNTIONING: FIELD RESEARCH ON TURKEY?S BIG COMPANIESMehmet Ünsal MEMİŞPh. D. Thesis, Business DepartmentSupervisor: Prof. Dr. A. Kadir TUANAralık, 2006, 240 pagesCompanies run their activities with the help of management functions. These functionsare basically classified as planning, organizing, leading, coordinating, and controlling.In our time, companies? business volumes have been increased, field of their activitieshas been extended and production systems have been complicated. Because of thesedevelopments, imposing of basic management functions and raising the efficiency ofthese functions are much more important for managers than they are in the past. Theimposing methods of management functions, any defects in these functions, correctivemeasures to make them work better are the issues that have to be consideredcarefully. In this context, regular, credible, beneficial, on time information is vitallyneeded. Flow of information is provided by ?internal auditing? process which isindependent and objective insurance and consultation activity aiming to improve theactivities of an institution, to attribute add value to them.In this thesis, business management, basic management functions, internal audit, therelations between internal audit and management basic functions have been evaluatedin the theoretical framework. From this point of view, for the applied section, a survey ofbig companies? internal auditors have been made to determine the role of internal auditin management functioning and to put forward the profile of the internal auditing inTurkey.At the end of the literature review and the application, it has been found that internalauditing is an essential phenomenon for the practicing management functions.Moreover, the survey has indicated the profile of internal audit in Turkey.