Effects of portfolio implementation and assessment on critical reading and learner autonomy of ELT students
Dosyalama tekniği uygulaması ve değerlendirmesinin İngiliz dili eğitimi bölümü öğrencilerinin özerkliği ve eleştirel okuma üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 205429
  2. Yazar: NURCAN KÖSE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞEHNAZ ŞAHİNKARAKAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma Dosyalama Tekniği, Eleştirel Okuma, Öğrenci Özerkliği, Yapılandırıcılık, Reading Portfolios, Critical Reading, Learner Autonomy, Constructivism
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışmada dosyalama tekniği uygulamasının eleştirel okuma ve öğrenci özerkliğiüzerindeki etkisini görmek için dosyalama tekniği değerlendirme sistemini iki İngilizDili Eğitimi bölümü hazırlık okuma sınıfında yürüttük. Çalışma aynı zamandaöğrencilerin uygulama sonucunda geçirdikleri değişikliklerle ilgili duygularınıaraştırmaya çalışıyor. Çalışma 2005-2006 döneminde Çukurova Üniversitesi İngiliz DiliEğitimi Bölümünde okuyan 43 hazırlık sınıfı öğrencisiyle yürütüldü.Çalışma boyunca yapılandırıcı bir yaklaşım benimsedik. Data toplama ve dataanalizinde doğal ve yorumlayıcı bir yaklaşım benimsenmiştir. Data mulakat, focusgroup mülakatı, yazılı dökümanlar ve özerklik ve eleştirel okuma kontrol listesindenelde edildi.Çalışmanın amacına ulaşmak için öğrencilerin çalışma öncesi eleştirel okumahakkındaki düşünceleri ve çalışma sonrası düşünceleri ortaya çıkarıldı. Dosyalamatekniği uygulamasının öğrenci özerkliği üzerindeki etkilerini görebilmek için deözerkliği arttırıcı faaliyetler uyguladık ve data toplama araçları vasıtasıyla öğrencilerinözerklik gelişimi üzerinde yoğunlaşmaya çalıştık. Aynı zamanda öğrencilerin özerklikve eleştirel okuma hakkındaki düşünceleri ile control listesinde belirttikleri düşünceleriarasında bir karşılaştırma yaptık.Çalışmanın sonuçları dosyalama tekniğinin eleştirel okumayı arttırdığı ve öğrenciözerkliğini geliştirdiği yönünde önemli anlamlar ortaya çıkardı.
Özet (Çeviri)
In this study we have implemented portfolio assessment system in two preparatoryreading classess in the English Language Teaching department to see the effects ofimplementation on critical reading and learner autonomy of these students. The studyalso attempts to explore students? feelings of the change they underwent as a result ofthe implementation. The study was conducted with 43 preparatory class studentsstudying at Çukurova University English Language Teaching Department in theacademic year of 2005-2006.During the study we adopted a constructivist approach. The data collection and dataanalysis was done via adopting a naturalistic/interpretative approach. Data wereobtained from a set of interviews, a focus group interview, written documents, and theautonomy and critical reading checklist.In order to achieve the aim of the study, the students? beliefs about critical reading wereelicited at the beginning of the implementation and at the end of the implementation. Tosee the effects of portfolio implementation on learner autonomy we applied autonomyenhancing activities and through the data collection tools we tried to focus on theimprovement in students regarding autonomy. Also, a comparison between their ideasabout critical reading and autonomy in the checklist and their elicited beliefs was done.It is suggested that the findings of the study may have siginificant implications for theuse of portfolio to enhance critical reading and foster learner autonomy in preparatoryreading classes.