Bölgesel/yerel kalkınma, bölgesel gelişme için bir model
Regional/local development, a model for regional development
- Tez No: 205457
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YELDA TEKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel kalkınma, yerel kalkınma, yönetişim, kırsal kalkınma, Adana, Regional development, local development, governance, rural development, Adana
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
iÖZETBÖLGESEL/YEREL KALKINMA, BÖLGESEL GELİŞME İÇİN BİR MODELAKTAKAS, Başak GülYüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr.Yelda TEKGÜLEylül 2006, 189 sayfaİkinci Dünya Savaşından sonra önem kazanan bölgesel kalkınma kavramıekonomi literatürüne girmiş, iktisadi ve sosyal kalkınma sorunu mekansal bir boyutkazanmıştır.Bölgesel Kalkınma Yaklaşımı, ekonomik coğrafyanın adil dağılım göstermemesisonucunda ortaya çıkarken, metropol bölge, kent-kasaba ve köy gibi yerleşmehiyerarşisinin biçimlenmesi ile toplumların gündemine girmiştir. Mevcut hiyerarşi deyer yer bölgeden yerele yani daha da içe gidilmesi gerektiğini ortaya çıkaran bir yerelkalkınma ihtiyacını doğurmuştur. Yani bütünün farklı parçalarını oluşturan küçükparçaların önemi ortaya çıkmıştır ve artık tüm bu gelişme farklarını giderme ihtiyacıkaçınılmaz olmuştur. Bu anlamda yeni bir kavram olan yönetişim, yerel kalkınma içinönemli bir yer teşkil etmektedir. Bölgesel/yerel kalkınma kapsamında kırsal kalkınmakonusu da ihmal edilmemiş, konu içerisinde yerini almıştır. Özellikle Avrupa Birliği veOECD'nin gündeminde önemi itibariyle yerini almış olan bölgesel ve yerel kalkınmadafonlar, finansal kaynağı oluşturmaktadır. Mevcut yerleşme hiyerarşisinde ortaya çıkandezavantajlı bölgelere istihdam ve ekonomik kalkınma için kaynak sağlanmaktadır.Bölgesel/yerel kalkınmada Avrupa Birliği ve OECD'yi inceledikten sonra konuile ilgili olarak Türkiye ele alınacak ve bölgesel/yerel bir gelişme önerisine modelolarak yaşadığımız Çukurova Bölgesi ve merkez kenti Adana'ya yer verilecektir. Buçerçevede Adana'nın mevcut durumu, sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileriüzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTREGIONAL/LOCAL DEVELOPMENT, A MODEL FOR REGIONALDEVELOPMENTAKTAKAS, Başak GülM.A.Thesis, Department of EconomicsSupervisor: Asst.Prof.Dr.Yelda TEKGÜLSeptember 2006, 189 pagesFollowing the World War II, regional development concept began to be importantand it was introduced to economics literature. Therefore, the issue of economics andsocial development was taken into consideration.Regional development approach, as it had occurred because of inequitabledistribution in economic geography, became a current issue on the social agenda via re-formation of settlement hierarchy such as metropolis-region, city-small town and villagesettlements.Current hierarchy accounts for a local development necessity which is local fromregion in patches, namely it must go more inside.In other words, all small pieces which compose the integrity have becomeprominent and after all the need to eliminate those developmental differences becameinevitable. In this context, governance as an emerging concept is crucial for localdevelopment. Rural development is not neglected in regional/local development and itis included in the subject. Especially regional/local development funds are importantsource of finance in European Community and OECD. Those funds supportunderdeveloped regions for economic development and employment.After European Community and OECD are analysed, Turkey is discussed andÇukurova Region and its centre city of Adana argue as a model regional/localdevelopment. In this context, current situation of Adana, the matters of Adana andsolution suggestions for these matters are emphasized.