İslam hukuku kaynaklarında evlilikte denklik meselesi ve günümüz türk toplumundaki yansıması
The Matter of parity (equality)in marriage in the sources of islamic law and its reflection on current turkish society
- Tez No: 205459
- Danışmanlar: PROF.DR. NASİ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Demografi, Din, Hukuk, Demography, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Kefâet, Denklik, Evlilik, Türk Toplumu, Kadın, Islamic Law, Kefaet?(equality in marriage), Equality/Parity, Marriage, Turkish Society, Woman
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
iÖZETİSLAM HUKUKU KAYNAKLARINDA EVLİLİKTE DENKLİK MESELESİ VEGÜNÜMÜZ TÜRK TOPLUMUNDAKİ YANSIMASILatife ÇAKIRYüksek Lisans Tezi, Temel İslam Bilimleri Anabilim DalıDanışman : Prof. Dr. Nasi ASLANKasım 2006, 102 sayfaBu araştırmada İslam Hukuku'nda yer bulan denklik, özel terimiyle ?kefâet? vegünümüz Türk toplumundaki yansımaları, yani bu toplumda eş seçiminde denkliğeçalışılmıştır. Çalışmada, İslam Hukuku'nda denklikverilen önem araştırılmayakavramının ne anlam ifade ettiği, İslam hukukçularının ve mezheplerin denkliğeyaklaşımının yanı sıra günümüz toplumunda evlilik, eş seçimi ve aile konularına dakuramsal olarak yer verilmiş olmakla birlikte, yapılan anket çalışmasıyla günümüzbayanlarının denkliğe yaklaşımlarının ne yönde olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır.Erkeğin, soy, İslam'a giriş, dindarlık, meslek, hürriyet, mal ve fizikû-ruhûkusurlardan uzak olması gibi hususlarda evleneceği kadınla eşit veya ondan daha üstünolması gerektiğini ifade eden ?kefâet?, İslam hukukçularının çoğunluğunca kabul edilenve kadının menfaatini koruma amacıyla oluşturulan bir unsur olarakdeğerlendirilmektedir. Bu doğrultuda denkliğin olmaması halinde kadına veya velûlerinenikahı feshetme hakkının da verilmiş olduğu görülmektedir.Günümüz kadınının (küçük bir örneklem de olsa) denklik unsurlarına önemverme düzeyleri ve değişen şartlarla birlikte denklik ile ilgili yeni şartlar öngörüpöngermedikleri, denk olmamaktan ötürü eşleriyle problem yaşayıp yaşamadıkları vegünümüzde denkliğin aranılıp aranılmaması ile ilgili düşünceleri de araştırmada tespitedilmeye çalışılan diğer bir husustur.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTTHE MATTER OF PARİTY(EQUALİTY) IN MARRIAGE IN THE SOURCESOF ISLAMIC LAW AND ITS REFLECTION ON CURRENT TURKISHSOCIETYLatife ÇAKIRMaster Thesis, Basic Islamıc SciencesSupervisor: Prof. Dr. Nasi ASLANNovember 2006, 102 pagesIn this research we have tried to explore the equality (parity) in marriage or?kefaet? as a religious term which takes place in Islamıc Law and its reflection in thecurrent Turkish society i.e. the import ance given to choice of spouse in this society.In the study what equality (parity) as a term means in Islamıc Law,choice ofspouse, marriage and family with the approaches of Islamic lawyers and Islamic Sectsto equality has been mentioned theoretically. Besides the approaches of women atpresent day to to equality in marriage have been determined with this survey.Kefaet which is defined as man?s being equal or in beter condition than thewoman, who he is going to marry, on various subjects such as race, entrance to Islam,piety, profession, Independence, physical and spiritual deficiency, has been evaluated asa fact which is formed to preserve the benefits of the women is accepted by most of theIslamic lawyers. According to this, if there is no equality, woman has given a right torepeal the nuptial.The level of the importance given to the elements of equality by the women andwith the changing conditions whether they offer new conditions or not, whether theyhave problems with their husbands(spouses) or not because of unequality and their ideasabout equality being seeked for or not are the questions we have been trying to findanswers for.