Cumhuriyet Dönemi Türk tiyatrosunda kadın oyun yazarlarının kadın eksenli oyun metinlerinde kadın karakterlere yaklaşımlarının incelenmesi
This is the investigation of the women play writers' approches to the women character, in the play text about woman, in the rebuclic period of Turkish theatre
  1. Tez No: 205478
  2. Yazar: BİRGÜL YEŞİLOĞLU GÜLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLA KAPAN EZİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Dönemi Türk Tiyatrosu, Kadın Oyun Yazarları, KadınEksenli Oyunlar, Kadın, Dramaturgi, The Turkish Theatre of the Republic Period, Women Play Writers, The PlaysAbout Woman, Woman, Dramaturgy
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu çalışmada, Cumhuriyet'in kuruluşundan günümüze değin TürkTiyatrosu'na ürün vermiş ?kadın? oyun yazarlarının, oyunlarındaki ?kadın? karakterleryoluyla, ?kadın? olgusuna nasıl baktıkları ve bunu oyunlarında hangi açıdan ele aldıklarısorusunun yanıtı aranmaktadır.Çalışmanın ilk bölümünde, İslamiyet'in kabulünden önceki dönemlerdenbaşlayarak, Cumhuriyet'in kuruluşundan bugüne kadar gelen süreç içinde Türk kadınınınkonumu üzerinde durulmuş, konu sosyolojik açıdan ele alınmaya çalışılmıştır.İkinci bölümde, toplumdan aldığını topluma yansıtan bir sanat dalı olaraktiyatronun kadın sorunsalından ne yönde etkilendiği araştırılmıştır. Bunu yaparkenizlenilen yöntem şöyle oluşturulmuştur; İlk aşamada Cumhuriyet Dönemi TürkTiyatrosu'nun zeminini oluşturan Tanzimat ve Meşrutiyet Tiyatrosu üzerinde durulmuş,ikinci aşamada yıllara göre evrelere ayrılan Cumhuriyet Tiyatrosu hakkında kuramsal vetarihsel bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Döneme ait kadın oyun yazarları hakkında tanıtıcıbilgiler verildikten sonra, sahnelenmiş ya da yayımlanmış ?kadın eksenli? oyunlarsaptanmaya çalışılmıştır.Çalışmanın üçüncü bölümünde, saptanan otuz iki ?kadın eksenli? oyunun,?kadın" karakter açısından dramaturjik çözümleme denemeleri gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In thisstudy, it was determined to find the view of ?women? play writerswho had given some product to the Turkish Theatre until today from the establishment ofRepublic,how they looked at the ?woman? subject in their plays by meons of ?women?characters.In the first part of the study, it was studied on the position of the Turkishwoman and this subject was researched from the point of view of socially at the beginning ofbefore the acceptance of the İslamic period.In the second part of the study, it is researched that theatre known like a kindof art, which takes its source from human and gives to human, is influenced or not from thewoman problem atic.The following methods were followed while producing this study; In thefirst step, it is studied on ?the Administrative Reforms? and ?the Constitutional Monarchy?Theatre which were formed the ground work fort he Turkish Theatre in the Republic Period.In the second step, it was studied on the giving some historical and thearetical knowledgeabout the Republic Theatre which is seperated terms according to yers. After givingknowledges which introduces about the plays about ?woman subject? which had played orpublished had been studied to determine.In the third part of the study includes the dramaturgical study on thedetermined thirty-two plays about ?women subject? according to the point of view of thewomen character.