Özel tüketim vergisi ve ekonomik etkileri
Excise tax and economic effects
- Tez No: 205477
- Danışmanlar: Y.DOÇ. İSMAİL GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Özel Tüketim Vergisi, Vergi Uyumlaştırılması, Avrupa Birliği, KatmaDeğer Vergisi, Vergi Yansıması, Excise tax, Tax Harmonization, European Union, VAT, Tax İncidence
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Üretimden ya da üretimin belirli bir aşamasından genel olarak alınmayıp da tek tekbelirlenen bazı ürün ve hizmetlerden alınan vergilere, özel tüketim vergisi denilmektedir. ÖTVekonomik sürecin üretim ve dağıtım aşamalarında veya bunların sadece birinde belirlenen bazımal ve hizmetlerden alınmaktadır. ÖTV belirli gruplara uygulanmakta ve böylece bir ülkeekonomisi içinde üretilen değerlerle, ithal edilen bazı mal ve hizmetler Özel TüketimVergisi'nin konusunu oluşturmaktadır.Dünya uygulamalarına bakıldığında genel tüketim vergileri yanı sıra sözü edilen ÖzelTüketim Vergileri'nin bir yandan gelir toplama diğer yandan ise tüketicilerin harcamakalıplarını etkileme açısından giderek önem kazandığı ve bu türden vergilerin toplam vergihasılatları içerisinde önemli bir yer tutmağa başladığı görülmektedir.Belirli mal ve hizmetlerden alınan Özel Tüketim Vergileri, konusu itibari ile ülkedenülkeye değişmektedir. Verginin konusunu genellikle lüks tüketim malları, alışkanlık vericimaddeler ve sürümü yüksek olan bazı hammaddeler oluşturmaktadır.Ülkemizde 1980 yılından sonra vergi sistemimizi basitleştirmek için köklüdeğişikliklere gidilmiştir. 1985 yılında tüketim vergileri alanında yapılan reform ile KDVuygulanmaya konulmuştur. Avrupa Birliği'ne üye ülkelere uyumlu hale getirmek içinde ÖzelTüketim Vergisi Kanunu kabul edilmiştir.Bu çalışmada, Özel Tüketim Vergisi teorisi, ülkemizde ve AB'ne üye ülkelerde vergiuyumlaştırması konularına değinilmiştir. Ayrıca, ÖTV'nin ülke ekonomilerinde yarattığısosyal, ekonomik, mali konularda ki etkileri analiz edilmiştir
Özet (Çeviri)
Instead of taken nor taken from the production and/or not taken from the various stagesof production and/not taken from the various stages of production in general, but taken the taxfrom the goods and services indicating one by one that is mentioning excise tax.The excise tax taken during the economic periods production and delivery stages and/or indicating only one of them?s goods and service taken. Execise tax, applying to specificgroups and within the economy of the contry?s produced value, and some of the importedgoods and services concerning the excise tax?s subject.When visualizing the world in general, In beside of consumption tax relating excise taxin one relation is collecting income and another relation due to indicating the angel of theconsumer?s expenditure shape becoming very importend and this kind of taxes indicatingthatwhithin the aggregate tax revenue has an important place visualizes.Excise tax tax thatreceiving from the specific goods and services, regarding to its subject differentiating fromcountry by country.The subject of the tax is regarding to luxury and the habitual goods andcovering the goods that has high consumption.At our country afterthe 1980 year has been some radical correction to bring someeasiness to sample on the tax system. During 1985 year having some reform of consumingtaxes imposing the VAT application, to join the harmony of the EC member countries, appliedthe excise tax legisition.By this application theory of excise tax in our country and the ECcountries become in relation, in beside to that analysed the excise tax?s economical, social andfinancial subject.