Cumhuriyet Dönemi Türk tiyatrosunda kadın oyun yazarları
Republican female writers
- Tez No: 466202
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERBİL GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Türk Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Dönemi Türk Tiyatrosu, Kadın Oyun Yazarları, Cumhuriyet Dönemi ve Kadın, Republican Period Turkish Theater, Female Playwrights, Republican Period and Women
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, Cumhuriyet dönemi kadın oyun yazarlarının incelendiği, kadının toplumsal açıdan ele alındığı bir çalışmadır.Çalışmanın giriş bölümünde, Cumhuriyet Dönemi Türk Tiyatrosu'nun zeminini oluşturan Tanzimat ve Meşrutiyet Tiyatrosu üzerinde durulmuştur. İlk bölümde, döneme ait kadına olan bakış, kadının toplumsal konumu, diğer sanat dallarında varlığını gösteren kadın sanatçılar ele alınmıştır. Günümüz kadını tartışılırken, Cumhuriyetin kadına verdiği haklar maddeler halinde sunulmuştur. Mustafa Kemal Atatürk'ün kadına bakış açısı ele alınmıştır. İkinci bölümde; Cumhuriyet Dönemi Türk Tiyatrosu'nun evreleri ele alınmıştır. İzlenen yöntem; ilk aşamada, ikinci aşamada yıllara göre ayrılan Cumhuriyet Dönemi Türk Tiyatrosu hakkında kuramsal ve tarihsel bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde; Cumhuriyet Dönemi kadın oyun yazarları hakkında tanıtıcı bilgiler verilmiştir. Oyun yazarlarının seçtikleri konular üzerinde durulmuştur. Dönemin koşulları çerçevesinde tiyatro araştırmacıları ışığında incelenmiştir. Günümüz kadın yazarları hakkında tanıtıcı bilgiler verilmiş, aldıkları ödüller ve oyunları hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın sonuç kısmı bölümlerde anlatılanları içerirken, aynı zamanda Cumhuriyetin kadın üzerindeki etkisi yeniden vurgulanmıştır. Günümüz kadın oyun yazarları ve yazarlık fakültelerinden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates women scriptwriters in republic period and it approaches“woman”from a social perspective. The introduction section explicates theatres in Tanzimat Reform and Constitutional Monarchy which formed a basis for theatres in the republican period. In the first section, phases of Turkish theatres in the Republican period are discussed. It is aimed to provide theoretic and historic information about Turkish theatres in the republican period which is distributed by years. In the second section; topics including attitudes towards women in that period, women's social position, women artists in other branches of art are explained. While modern-day women are discussed, the rights gained by women after the foundation of republic are specified. Mustafa Kemal Atatürk's perception of women is reviewed. The third section of the study provides introductory information about women scriptwriters in republic period. It focuses on the topics selected by the scriptwriters. They are examined in the light of theatre researchers and within the scope of the conditions of the period.The conclusion includes all the sections discussed by emphasizing the effect of the proclamation of the republic.