Cumhuriyet Dönemi ve sonrası Türk tiyatrosunda kadın oyun yazarlarının toplumsal sorunlara yaklaşımlarının incelenmesi
To examine to approachs to social problems of women playwriters in Period of Repuclic and after
- Tez No: 417954
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİL ÜNLÜ AYCIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: siyasal, toplumsal yapı, Cumhuriyet Dönemi Türk tiyatrosu, oyun, toplumsal değer, political, social structure, play, social values, Turkish Theater of Republican Period
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışma, Cumhuriyet'in kuruluşundan günümüze kadar olan dönemde Türk Tiyatrosu kadın oyun yazarlarının toplumsal sorunlara yaklaşımlarını araştırmaktadır.Kadın oyun yazarlarının oyunlarına dönemin siyasal toplumsal koşulları nasıl yansımıştır ve kadın oyun yazarlarımız toplumsal koşullardan ne şekilde etkilenmişlerdir. Bu bakış açısıyla değerlendirmeler yapabilmek için öncelikle Türkiye'de Cumhuriyet'in ilanından itibaren gelişen siyasal-toplumsal-ekonomik yapı incelenmiş ardından bu sürecin tiyatroya nasıl yansıdığı araştırılmıştır. Son olarak ise dönemi tanımlayacak olan ve tespit edilmiş temel dinamiklerden yararlanarak kadın oyun yazarlarımızın toplumsal sorunlara yaklaşımları, yazdıkları oyunların incelenmesiyle saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This studay primarily examines some political, social and economical conditions which have developed after the proclamation of the Repuclic and tries to draw a picture of their reflections on the Turkish theater. Finally, it tries to determine the approaches of these writers to social issues according to some basic dynamics featuring the given period.