Use of first person pronouns: A Corpus based study of journal articles
Birinci şahıs zamirlerin kullanımı: Bilimsel dergi makalelerinde derlem tabanlı çalışma
- Tez No: 205492
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN BADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Akademik Yazı, Birinci Şahıs Zamirleri, Bilimsel DergiMakaleleri, İngiliz Dil Eğitimi, Scientific Writing, First Person Pronouns, Scientific Journal Articles
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Akademik yazım geleneksel olarak nesnel düşünülür. Dolayısıyla, akademikyazımla ilgili kitaplarda nesnel yapıların kullanımının teşvik edilmesi akademisyenleriçin şaşırtıcı değildir. Bu çalışma bilimsel dergilerde yeralan makalelerde birinci tekilve birinci çoğul şahıs zamirlerinin kullanımının araştırılmasıyla ilgilidir. Böyle pekçok bilimsel makalede, birinci şahıs zamirleri ben ve biz yazarlar tarafından yazılarınadahil olma amacıyla bir tercih olarak görülür. Bu çalışmada, birinci şahıs zamirleri benve biz'in görülme sıklıklarını belirlemek için 2000-2005 yılları arasında ÇukurovaÜniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (SSJÇ) ve ELT dergisinden (ELTJ) 16 makaleninkarşılaştırılması yapılmıştır.Çalışmada yine bu şahıs zamirlerinin makalelerdekullanımına bakılarak anlamsal olarak eksklusif ve inklusif kullanımları daaraştırılmıştır. Çalışma sonuçlarının ışığında, ELTJ yazarlarının birinci şahıszamirlerini SSJÇ yazarlarından daha fazla kullandığı açıkça görülmüştür.Birinci şahıszamirlerine ayrı ayrı bakıldığında, ben ELTJ yazarları tarafından daha fazlakullanılırken; biz SSJÇ yazarları tarafından daha fazla kullanılmıştır. ELTJ yazarlarıdaha çok eksklusif biz kullanırken; SSJÇ yazarları daha çok inklusif bizkullanmışlardır. Çalışmadan, zamir kullanımının bilimsel yazının önemli bir yönüolduğu ve öğrencilerin onları kendi bilimsel yazılarında etkili bir şekildekullanmadaki farkındalıklarını artırmak için müfredata eklenebileceği sonucunavarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Scientific writing is traditionally thought to be impersonal. Therefore, it is notsurprising for academicians to see the encouragement of the use of impersonalconstructions in scientific articles by most of style manuals. This study is based on aninvestigation of the use of first person pronouns in journal articles. In many of suchscientific articles, personal pronouns I and we can both be seen as a choice for authorsto stand their involvement in their writings. In this study, I have made a comparison of16 articles published between 2000-2005 in the Social Sciences Journal of ÇukurovaUniversity (SSJÇ) and English Language Teaching Journal (ELTJ) to determine thefrequency of occurrence of first person pronouns I and we. I have also investigated thesemantic references of these pronouns as inclusive and exclusive according to the waythey are used in these articles. In the light of the results, it is clear that writers of ELTJused first person pronouns more than those of writers of SSJÇ. Among the first personpronouns, I was used more than we by writers of ELTJ whereas we was used morethan I by scientific writers of SSJÇ. Scientific writers of ELTJ mostly preferred usingexclusive we whereas scientific writers of SSJÇ preferred using inclusive we. It isconcluded that pronoun use is an important aspect of scientific writing and should beincluded in the curriculum to raise awareness of learners to use them effectively intheir scientific texts.