Türkiye 'de yatırımcı duyarlılığının hisse senedi getirileri üzerindeki etkisi
Investor sentiment effect on stock returns in Turkey
  1. Tez No: 205496
  2. Yazar: SERKAN YILMAZ KANDIR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERPİL CANBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finans, Yatırımcı Psikolojisi ve İMKB, YatırımcıDuyarlılığı, Gürültü, Hisse Senedi Getirileri, Behavioral Finance, Investor Psychology and ISE, Investor Sentiment, Noise, Stock Returns
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Hisse senedi getirilerinin tahmin edilebilirliği, finans çevrelerinde en çokaraştırılan konuların başında gelmektedir. Psikolojik faktörlerin yatırım kararları vevarlık fiyatları üzerindeki etkisini inceleyen ilk teori Kahneman ve Tversky (1979)tarafından ortaya konulmuştur. İzleyen yıllarda yatırımcı psikolojisinin finanspiyasalarına etkilerini inceleyen üç teori geliştirilmiştir. Bunlar, zihinsel muhasebeteorisi, sürü davranışı teorisi ve yatırımcı duyarlılığı teorisidir. Bu çalışmanın amacı,yatırımcı duyarlılığının, hisse senedi getirileri üzerindeki etkisi ve hisse senedigetirilerini tahmin etme kabiliyetinin incelenmesidir. Yatırımcı duyarlılığının hissesenedi getirileri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla regresyon modellerindenyararlanılmıştır. Temmuz 1997-Haziran 2005 dönemini kapsayan söz konusuregresyon modellerinde, hisse senedi portföy getirileri bağımlı değişken ve yatırımcıduyarlılığı temsilcisi değişkenler ise bağımsız değişken olarak kullanılmıştır. Analizsonuçları, yatırımcı duyarlılığının hisse senedi getirilerini tahmin kabiliyetine sahipolduğunu ortaya koymaktadır. Diğer bir ifadeyle, İMKB şirketlerinin hisse senedifiyatlarında gürültü unsurunun varlığı belirlenmiştir. Ancak yatırımcı duyarlılığınıtemsil eden değişkenlerin, hisse senedi getirilerini tahmin kabiliyetleri aynı düzeydedeğildir. Yatırım ortaklıkları iskontosu, yatırım fonlarının ortalama fon akışı ve yabancıyatırımcıların net hisse senedi alımlarının İMKB piyasa değerine oranı, hisse senedigetirilerini önemli ölçüde tahmin edebilmektedir. Diğer yatırımcı duyarlılığıtemsilcilerinin, hisse senedi getirilerini tahmin etme kabiliyeti bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Ability of forecasting stock returns is one of the most investigated topics of thefinance literature. The first theory that examines the effect of psychological factors overinvestment decisions and asset prices is maintained by Kahneman and Tversky (1979).In the following years, there developed three theories that investigate the effect ofinvestor psychology over financial markets: Mental accounting theory, herd behaviorthoery and investor sentiment theory. The aim of this study is to investigate the effect ofinvestor sentiment over stock returns and evaluate the investor sentiment?s ability offorecasting stock returns. Regression models are employed to examine the effect ofinvestor sentiment over stock returns. Sample period extends from July of 1997 to Juneof 2005. In the regression models, stock portfolio returns are used as dependentvariables and investor sentiment proxies are used as independent variables. Analysisresults suggest that investor sentiment can forecast stock returns. In other words, stockprices of ISE companies have noise component. However, investor sentiment proxies donot have the same forecast power. Closed-end fund discounts, average fund flow ofmutual funds and the ratio of net stock purchases of foreign investors to ISE marketcapitalization can forecast stock returns significantly. Other investor sentiment proxiescannot forecast stock returns.