Parasal hedefleme stratejileri: Türkiye için uygun politika seçimleri
Monetary targeting strategies: Appropriate policy options for Turkey
- Tez No: 205497
- Danışmanlar: PROF.DR. MUAMMER TEKEOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Para Politikası, Fiyat İstikrarı, Parasal Hedefleme, Döviz KuruHedeflemesi, Enflasyon Hedeflemesi, Var Modeli, Türkiye'de Para Politikaları, Monetary Policy, Price Stability, Monetary Targeting, Exchange Rate Targeting, Inflation Targeting, Var Model, Turkey?s Monetary Policies
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Enflasyon 1970'lerde ciddi bir sorun olarak dünya gündemine geldikten sonra fiyatistikrarı para politikalarının öncelikli hedefi haline gelmiştir. Para politikası uygulamalarısosyal ve ekonomik şartlara ve merkez bankalarının konumlarına göre ülkeden ülkeyefarklılıklar göstermesine rağmen, fiyat istikrarı nihai hedef olmadaki kritik öneminikorumuştur. 1970'lerin ikinci yarısına gelindiğinde birçok ülke faiz oranı ve döviz kuruhedeflemesini bırakmış, bunun yerine parasal büyüklükleri öne çıkarmışlardır. Parasalhedeflemenin başarılı olabilmesi, hedeflenen parasal büyüklükler ile enflasyon arasında uzundönemli ve istikrarlı bir ilişkinin varlığına bağlı olmaktadır. Kısaca para talebinin istikrarlıolması gerekmektedir. 1990'lardan sonra, parasal hedefleme ve döviz kuru hedeflemelerininenflasyonu önlemede başarısız olmasından sonra yeni bir strateji olarak enflasyonhedeflemesine geçilmiştir. Enflasyon hedeflemesi fiyat istikrarı sürecinde bazı ülkelerde çokverimli bir şekilde uygulanmıştır.Türkiye'de yıllardır süregelen yüksek ve istikrarsız enflasyonun olumsuz etkileriönlenememiştir. Bu yüzden ve politik ve ekonomik dalgalanmalar bir güvenilirlik sorunugündeme getirmiştir.. Bunun en son örnekleri ise 2000 yılı Kasım ve 2001 yılı Şubatkrizleridir. Bundan dolayı piyasalarda süren güvensizlik problemini ortadan kaldırmak veinsanlardaki önyargıları kırmak kolay olmamaktadır. Sonuç olarak, para politikasıuygulamalarının istikrarlı bir makroekonomik performans için fiyat istikrarını sağlamasıgereklidir. Bu çalışmanın temel amacı da dünyadaki uygulamalar ve Türkiye şartları gözönüne alınarak başarılı bir para politikası uygulaması için öneriler ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Price Stability has been a primary target for monetary policies because of the issue ofinflation emerging as a serious problem in 1970s. Although monetary policy applications havedifferent features accross the countries according to their social and economic conditions andthe positions of their central banks, price stability has kept this critical importance as beingthe ultimate goal. In the second half of the 1970s many countries has left the interest rate andexchange rate targeting, instead they have led to monetary aggregates. That monetarytargeting being succesfull depends on long termed stable relation the targeted monetaryaggregates and inflation. In short, money demand is supposed to be stable. After 1990s,inflation targeting has been new strategy, since monetary targeting and exchange ratetargeting methods couldn?t manage to eliminate inflation. Inflation targeting has been veryfrıitful in terms of price stability in some countries.In Turkey, the adverse effects of long lasting unstable inflation could not have beeneliminated. Therefore, political and economic fluctiations have proposed the credibility issuefor the agenda. Recent examples of this issue are October 2000 and February 2001 crises.Therefore, it is not easy to remove this credibility questions in markets and to deal withmarket participants prejudices. As a result, monetary policy applicating to obtain pricestability is essential for a stable macroeconomic performance. The aim of this thesis is topoint out some proposals for a proper monetary policy application by analysing practicesaccross the countries and considering Turkey?s conditions.