Örgütlerde personel seçim süreci: Bir kamu kuruluşundaki yönetici personelin kişilik özelliklerinin tespit edilerek personel seçim sürecinin iyileştirilmesi üzerine bir araştırma
Selection process of personnel in organizations: A research on the improvement of selection process of personnel through determination of individual particularities of management staff in a public institution
- Tez No: 205498
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AZMİ YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Kuruluşu, Kişilik Özellikleri, Subay, MeslekSeçimi, Personel Seçimi, Public Institution, Personal Style, Officer, Selection ofProfession, Selection Process of Personnel
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 455
Özet
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nin bir birimi olan Kara KuvvetleriKomutanlığı (KKK)'nın subay kaynağı ihtiyacının temel ana kaynağını oluşturanKara Harp Okulu (KHO)'nda okuyan ve buradan subay olarak mezun olanpersonelin subaylık mesleğini hangi sınıf altında yürüteceklerinin karar verildiğiseçim sürecinin değerlendirilmesi, araştırmanın temel konusunuoluşturmaktadır. Araştırmada KHO öğrencilerinin sınıflarının seçim sürecinindeğerlendirilmesi, mevcut seçim süreci ile KKK.lığı bünyesinde görev yapansubayların değerlendirmeleri ışığında yapılmıştır.Bu tez içinde; ilk olarak kişilik kavramı hakkında bilgiler verilmiş, kişilikkavramlarının tanımı, kişilik özellikleri ve kişilik teorileri incelenmiştir. Ayrıcapersonel seçimi, meslek seçimi kavramları incelenmiş ve insan kaynaklarıyönetimindeki personel seçim sürecinin önemi ile birlikte genel birdeğerlendirilmesi yapılmıştır. Daha sonra, bu bilgilerin ışığında KKK.'lığına bağlısubayların sınıflarının seçim süreci üzerinde durulmuştur. Bu kapsamdaaraştırmanın asıl konusunu oluşturan KHO öğrencilerinin sınıflarının seçimifaaliyetlerinin nasıl yürütüldüğü incelendikten sonra, yurt genelinde görev yapansubaylardan rasgele örneklem kitle üzerinde bir alan çalışması yapılmıştır. Sonolarak, alan çalışmasından elde edilen bulgular değerlendirilerek KKK.'lığınabağlı subayların sınıflarının seçim süreci hakkında önerilerde bulunulmuştur.Araştırmada; yönetici personelin kişiliğini ve meslek seçimi yaparkendikkate aldığı kıstasları ölçmek için hazırlanan iki ayrı anket kullanılmıştır. Anketsorularının anlaşılır olmasına ve katılımcıların kolayca cevaplandıracağı şekildedüzenlenmesine özel dikkat gösterilmiştir. Dağıtılan anketlerin 341'i geridönmüştür.Yapılan araştırmada, bir kamu kuruluşunda yönetici olarak görev yapanlider personele uygulanan kişilik (Myers-Briggs kişilik tipi ile ölçülerek) ilemeslek seçimi değerlendirme anketlerinden elde edilen sonuçlar SPSSprogramı kullanılarak değerlendirilmiş ve o kurumda mevcut personel seçimsürecinin, seçilecek personelin kişilik özelliklerinin de dikkate alındığı birsistemle geliştirilmesi, böylece verim ve etkinliğin yükseltilmesine yönelik çözümönerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the selection process where decisions under whichcategory that they will implement the profession of an officer are given for thepersonnel who are educated in and graduated therefrom as officers, the TurkishMilitary Academy (TMA) that forms the principle source for the need of officersfor the Land Forces Command (LFC) which is one of units of the Turkish ArmedForces (TAF), is the main era of the study. In the study, evaluation of selectionprocess of categories of students of the TMA was made under the light ofevaluation of existing selection process and the officers commissioned withinthe structure of TAF.In the present thesis, first the information about the concept ofpersonality was introduced, and the descriptions of personality concepts, theparticularities and theories of personality were investigated, and then theconcepts of personnel selection, and of the selection of profession werestudied, and a general evaluation was made together with the importance ofselection process of the personnel in human resources management. And thenthe selection process of the officers of LFC was emphasized under the light ofthese data. Within this scope, following the study on how the selection activitiesof categories for the students of TMA were carried out, which forms the maintopic of the present study, a field study was performed on a mass sampling ofofficers commissioned throughout the fatherland. And the last, proposals weregiven on the selection process of categories of the officers of LFC throughevaluation of the findings obtained from the field study.Two separate questionnaires prepared in order to measure the criteriataken into consideration by the management staff during selection of personalityand profession. Special attention was given to the comprehensibility ofquestions as well as to their frame in a manner that they can be answeredeasily by the participants. 341 each of the forms distributed were returned.In the study, the personality applied (by measuring with the personalitytype of Myers-Briggs) to a leader staff commissioned as a manager in a publicinstitution and the results obtained from the questionnaires of selection ofprofession were evaluated by using of the SPSS program, and the proposalswere introduced for the solutions oriented to the development of existingselection process for the personnel in that institution by the system whereindividual particularities of the personnel to be selected, and thus to theimprovement of productivity and effectiveness were taken into consideration.