Günümüz sanatının kurumsallaşma sürecinde sanat yapıtının dolaşımı ve 'strateji'nın rolü
The circulation of art work and the role of strategy in the process of institutionalization of contemporary art
- Tez No: 205531
- Danışmanlar: Y.DOÇ. İNCİ EVİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sanat Tarihi, Performing and Visual Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Strateji, taktik, deneyim, özerk sanat yapıtı, küçük jestler, mütevaziöneriler, ilişkisel estetik, Strategy, tactics, experience, autonomous work of art, small gestures, modest proposals, relational aesthetics
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tezin amacı, hem sanat kurumları, hem de bizzat sanatçıların kendileri tarafındanstratejinin kullanım biçimlerinin, özellikle 90 sonrası ortaya çıkan tutumlar ve teorilerdenyola çıkarak araştırılmasıdır.Günümüz sanatında artık, bir nesne olarak var olan sanat yapıtı yerini, kurumlar, sanatpazarı ve sanatçı üçgeni içerisinde konumlanan stratejik sanat yapıtına bırakmıştır. Sonyıllarda stratejik sanat yapıtı, Mika Hannula'nın üçüncü alan, küçük jestler ve yanlışanlama, Charles Esche'nin mütevazi öneriler, Nicolas Bourriaud'nun da ilişkisel estetikkuramları gibi kuramlar aracılığıyla ele alınmaktadır. Stratejik sanat yapıtının ortayaçıkışı 1960'ların başına kadar gitmektedir. Bu tezde Marcel Broodthaers ve Hans Haackegibi sanatçıların sanat kurumu eleştirisinden başlayıp, örnek stratejik modeller olarak,Jakup Ferri, Tellervo Kalleinen ve Oliver Kochta-Kalleinen, Erwim Wurn, CarstenHöller, Olaffur Elliason, Hans Winkler, Hale Tenger, Halil Altındere, Tehching Hsiehgibi sanatçıların çalışmaları incelendi.Ayrıca yeni stratejilere nasıl olanak sağlanabileceği konusunda kamusal alanın kullanımıve sanatçı insiyatifleri gibi otonomların gerekliliği üzerinde duruldu.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at the exploration of ways of using strategies by the art institutions andthe artists themselves while drawing on the attitudes and the theories that emerged afterthe 1990s.In contemporary art, autonomous art work as an object is replaced by strategic work ofart that is positioned in a triangle of institutions, art market and artist. In recent years,strategic work of art is discussed utilizing the theories such as Mika Hannula?s thirdspace, small gestures and misunderstanding, Charles Esche?s modest proposals, andNicolas Bourriaud?s relational aesthetics. Strategic work of art emerged as early as thebeginning of 1960s. In this thesis, first the critique of art institutions by artists like MarcelBroodhaers ve Hans Haacke, and then the artists such as Jakup Ferri, Tellervo Kalleinen,Oliver Kochta-Kalleinen, Erwim Wurn, Carsten Höller, Olaffur Elliason, Hans Winkler,Hale Tenger, Halil Altındere, and Tehching Hsieh are analized to exemplify the strategicmodels.Furthermore, the necessity of autonomies such as the use of public space and artistinitiatives is emphasized in order to provide new strategies.