Bankacılık sektörünün yeniden yapılandırma öncesi ve sonrası süreçlerinin faktör analizi ile değerlendirilmesi
The assessment of the banking sector by the factor analysis of before and after the banking restructuring
- Tez No: 205661
- Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonometri, İstatistik, Banking, Econometrics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık Sektörü, Faktör Analizi, Yeniden Yapılandırma, Bilanço, Çok Değişkenli statistiksel Yöntem, Banking Sector, Factor Analysis, Banking Restruction, BalanceSheet, Multivariate Statistic?s Method
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez, Bankacılık sektöründe yapılan yeniden yapılandırma sürecininbankacılık sektörünü ne yönde etkilediğini araştırmak ve yenidenyapılandırmanın bu süreçte olumlu etkilerinin olup olmadığını gözlemleyerekbankaları derecelendirmeyi amaçlamaktadır. Tezde Türk BankacılıkSisteminde yer alan 25 banka ile bu bankaların bilançolarından elde edilen20 finansal oran kullanılmıştır. Tezde 2001 Aralık dönemi ile başlayan 2005Eylül dönemi ile sona eren üçer aylık veriler kullanılarak çalışılmıştır. 2001Aralık-2002 Eylül dönemi yeniden yapılandırma öncesi dönem, 2002 Aralık-2005 Eylül dönemi ise yeniden yapılandırma sonrası dönem olarak elealınmıştır. Yöntem olarak Çok Değişkenli statistiksel yöntemlerden FaktörAnalizi kullanılmıştır. Çalışmada ele alınan dönem içerisinde yapılan analizdeyeniden yapılandırma dönemi öncesi ve sonrası dönem sonuçları dikkatealındığında bankacılık sektöründe yapılan yeniden yapılandırma dönemiöncesi ve sonrası dönemlerde bankaların çok önemli farklılıklargöstermediklerini söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to explore how the banking sector has been affectedin respect to progress of the banking restruction and observe whetherbanking restruction causes some positive affects on the banking sector or notThe.thesis contains 20 financial ratios derive from 25 banks? balance sheet inTurkish Banking sector. It?s used datas, quarterly, which begins in December2001 and ends September 2005. The datas in the thesis consist of twosection.; the first, previous period of the banking restruction, involves datasfrom December 2001 to September 2002.,second section, later period of thebanking restruction, involves datas from December 2002 to September 2005.It uses Factor Analysis ,one of the Multivariate Statistic?s Method, Inconclusion it can be said that there are no major differences between theprevious term of the banking restruction and the later term of the bankingrestruction when the results are taken into consideration.