Yatılı ilkögretim bölge okullarında toplam kalite yönetimi uygulamasının degerlendirilmesi ?Tunceli ve Elazığ illerinde bir araştırma?
The assessment of the total quality management practice at the boarding region schools of primary education
- Tez No: 205731
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OĞUZ KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Education, quality, Total Quality Management, The Boarding RegionSchools of Primary Education (BSPE), teachers and school managers opinions
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırmanın amacı; genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayanailelerin çocuklarına yönelik zorunlu temel eğitim düzeyindeki eğitim-öğretim hizmetinisunmak ve bu çocuklardan yetenekli ve istekli olanları ortaöğretim kurumlarına hazırlamakamacıyla açılmış olan Yatılı lköğretim Bölge Okullarında, Toplam Kalite Yönetimiyaklaşımıyla ilgili çalışmalar yapılıp yapılmadığını, yapılıyor ise uygulamada karşılaşılansorunların neler olduğunu belirlemektir. Yapılan çalışmalar ile ilgili görüşler ve uygulamadakarşılaşılan sorunların çözümüne yönelik işlevsel öneriler Y BO'larda görev yapan yöneticive öğretmenlerden geliştirilen anket formuyla toplanarak, bu iki grubun görüş ve önerileriarasında anlamlı farkların olup olmadığı karşılılaştırılmıştır.Anket formu iki bölümden oluşturulmuştur. Birinci bölümde kişisel bilgilerle ilgilisorular yer almaktadır. kinci bölümde ise, TKY'nin Temel lkeleri ve Özellikleridoğrultusunda hazırlanan sorular yer almaktadır. Anket Tunceli ve Elazığ illerinde bulunan 15Yatılı lköğretim Bölge Okulunda, 2003-2004 eğitim-öğretim yılında görev yapan 162öğretmen ve 40 yönetici olmak üzere toplam 202 kişiye uygulanmıştır. Verilerin analizindefrekans, yüzde ve kay kare kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulardan şu sonuçlar çıkarılmıştır.1. Y BO'ların Fiziksel Yapısını Eğitim Amaçlarına uygun olmadığı konusunda yöneticive öğretmenlerin birbirine paralel görüş belirttikleri görülmüştür.Yönetici veöğretmenler Y BO'ların okul tesislerini çoğunlukla beğenmediklerini, okul binalarınınkısmen bakımlı tutulduğunu, okuldaki fiziksel donanım ve ekipmanların çoğunluklayeterli olmadığını, bu yerlerin sosyal faaliyetler için gerekli imkan ve şartlara sahipolmadığını belirtmişlerdir.2. Y BO'ların insan kaynaklarını geliştirmeye yönelik yapılan çalışmaların eğitimhedeflerine uygun olup olmadığı konusunda yönetici ve öğretmen görüşleri arasındabazı anlamlı farklar vardır. Bu farklar daha çok TKY'nin insana saygı, çalışanlarıntam katılımı ve sürekli eğitim gibi ilkelerinde ortaya çıkmıştır. Y BO müdürleriözellikle öğretmen ve destek personel eksikliğinden rahatsız olmaktadırlar. Ayrıcayönetici ve öğretmenler Y BO'larda hizmet içi eğitim programının da kısmenuygulandığını düşünmektedir.3. Y BO'ların eğitim niteliğini ve öğretim etkinliğini geliştirmeye yönelik yapılançalışmaların eğitim amaçlarına yeterince uygun olmadığı görülmüştür. Öğrencilerinders planıyla ilgili isteklerinin öğretmenler tarafından yerine getirilmediği konusundayöneticiler ve öğretmenler arasında anlamlı fark ortaya çıkmıştır. Okul müdürleriöğrenci memnuniyetinin öğretmenler tarafından önemsenmediğini düşünmektedir.Y BO'larda kalite iyileştirme ve problem çözme ekiplerinin problem çözmetekniklerini kısmen bildikleri ve fonksiyonel bir yapıda olmadıkları düşünülmüştür.Bundan başka, yönetici ve öğretmenler tarafından Y BO'larda ödül ve teşvikmekanizmasının kısmen uygulandığı düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler : Eğitim, Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Yatılı lköğretim BölgeOkulları, Yönetici ve Öğretmen Görüşleri
Özet (Çeviri)
Established for the compulsory primary education-instruction, The Boarding RegionSchools of Primary Education (BRSPE) mainly serve to the children of families at the Eastand SouthEast Region. The aim of these schools is to prepare talented and motivated studentsfor the middle school education. The purpose of this research is to determine the problemsabout the recent applications of Total Quality Management (TQM) approach at BRSPE. Asurvey is conducted to gather information about problems with the applications and of TQM.The data on opionions and suggestions of teachers and school managers is compared forsignificant difference.The first part of survey includes questions about participants. The second part ofsurvey includes questions about the principles of Total Quality Management. The informationis gathered from 162 teachers and 40 managers working at the Boarding Region Schools ofPrimary Education of 15 school districts of Tunceli and Elazığ. Frequency, percentage and chisquare are used for the data analysis.The results of study are:1. Teachers and managers have similar opinions about the physical construction ofBRSPE. Although they find the school buildings partly in good condition, neither theequipments nor the environment for social activities are sufficient for educationalgoals.2. There is a difference in opinion between teachers and managers about the work onhuman performance development for the educational goals. The difference is mostlyabout respect for people, participation of faculty, and continuing education of theprinciples of TQM. Managers are concerned about the sortage of teachers andsupporting workers. Beside managers and teachers think that the application of in-service training is not sufficient.3. Teachers and managers find inconsistencies between development efforts of qualityand effectiveness of teaching and educating and the educational aims. There is ameaningful difference between teachers and managers on whether the suggestions ofstudents about the course plans are utilized or not. Managers think that the satisfactionof students for the teachers is not an important component of instruction. The teammembers of quality development and problem solving partly know about the problemsolving techniques; however, they are not able to functionalize their knowledge.Teacher and managers also believe that the rewarding and encouragement is onlypartly used.