Bir rekabet stratejisi olarak sinerjik yönetimin endüstri işletmelerinde geliştirilmesi üzerine bir araştırma
A study on developing synergistic management as a competitive strategy in industrial businesses
- Tez No: 205738
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sinerji, Sinerjik Yönetim, birli i, Rekabet Stratejisi, Stratejik Entegrasyon, Synergy, Synergistic Management, Collaboration, Competitive Strategy, Strategic Integration
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Bu doktora tez çalı masında bir rekabet stratejisi olarak sinerjik yönetiminendüstri i letmelerinde geli tirilmesi konusu ara tırılmı tır. Yönetim literatüründesinerjik yönetime olan ilgi giderek artmaktadır. Bunun nedeni sinerjik yönetimini letmeleri rekabetçi kılmasıdır. Sinerjik yönetim dört temel fonksiyon içermektedir.Bunlar; sinerjik planlama, sinerjik organizasyon tasarımı, sinerjik yürütme ve sinerjikdenetimdir.Sinerjik planlama çalı maları katılımcı planlama süreçlerine ve ortak akılaodaklanmaktadır. Sinerjik organizasyon tasarımı faaliyetleri i birli i içeren yapılarolu turmayı amaçlamaktadır. Sinerjik yürütme çalı maları sinerjik takım çalı masıkültürü ve sinerjik bir liderlik tarzı olu turmaktadır. Sinerjik denetim mekanizması ise360 derece feedback yönetimi ve çok kaynaklı denetimi içermektedir.Sinerjik yönetim uygulamaları organizasyonlar için bir çok avantajolu turmaktadır. Bu avantajlardan bir tanesi strateji olu turma sürecine yaptı ı katkıdır.Sinerjik yönetim fonksiyonları stratejik entegrasyon yakla ımı ile ili kilidir. Sinerjikplanlama, sinerjik yürütme ve sinerjik denetim fonksiyonları yön belirleme üzerindeetkilidir. Sinerjik yürütme fonksiyonu ürün/pazar odaklanması üzerinde etkilidir.Sinerjik organizasyon tasarımı ve sinerjik yürütme fonksiyonları isekaynaklar/yetenekler ve organizasyon/kültür üzerinde etkilidir.
Özet (Çeviri)
In this study developing synergistic management as a competitive strategy inindustrial companies was investigated. Recent studies show that the popularity ofsynergistic management is increasing in management literature. It is because thatsynergistic management can make businesses more competitive. It is our claim thatsynergistic management is composed of four main functions. These are; synergisticplanning, synergistic organizational design, synergistic execution, and synergisticcontrol.Synergistic planning studies mostly focus on participative planning process andcommon intelligence. Synergistic organization design actions aim at buildingcollaborative constructions. Also synergistic execution is made up of team culture andsynergistic leadership. And finally synergistic control mechanism contains 360 degreefeedback management and multi source control.Synergistic management practices provide a number of advantages fororganizations. One of these advantages is to make contributions towards making astrategy formulation. Synergistic management functions are also related strategicintegration approach. Synergistic planning, synergistic execution and synergistic controlfunctions varying effects on directing. Besides synergistic execution function has amajor effect on product/market focus. Lastly synergistic organizational design andsynergistic execution functions have considerable effect on organization/culture andsources/capabilities.