Uzaktan eğitimde kullanılmak üzere web tabanlı bir portal yazılımı geliştirme
  1. Tez No: 205741
  2. Yazar: MUSTAFA YENİAD
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET TEKDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam boyu öğrenme, uzaktan eğitim, web tabanlı eğitim, e-öğrenme, portal, Life-long learning, distance education, web based education, e-learning, portal
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Modern toplumlarda sosyal ve ticari hayattaki rekabetin sonucu olarakbilginin paylaşımı ve yeniden bilgiye dönüştürülme süreci son derece hızlanmış,bireyleri doğumdan ölüme kadar bilgiyle iç içe olmaya zorlayarak, eğitim evrelerive mesleki yaşantıyı da içine alan tüm hayatın bir öğrenme süreci ya daöğrenme yaşantısı haline dönüşmesine yol açmıştır. Bireylerin gelenekseleğitim sistemleri tarafından karşılanamayan yaygın ve mesleki eğitimtaleplerinin karşılanmasında; zaman ve mekân sınırlamalarını kaldıran, imkânve fırsat eşitliği sağlayan, bireysel farklılıklar ve coğrafi engeller ile tesis vepersonel eksikliklerinden bağımsız, ulaşım, gıda ve barınma gibi ilave masraflarıolmayan, öğrenci merkezli yapıya uygun, bilgisayar ve ağ temelli İnternetteknolojilerini kullanan web tabanlı eğitim, bir alternatif/destek olarak karşımızaçıkmaktadır.Bu çalışmada, web tabanlı eğitimde kullanılmak üzere, öğretim kuramlarıve pedagojik yaklaşımlar gözetilerek bir portal yazılımı geliştirilmiştir. Portalbileşenlerini PHP programlama dili, MySQL veritabanı yönetim sistemi, Apacheweb sunucusu ve Linux işletim sistemi oluşturmuştur. Portalın değerlendirilmesiiçin örnek dersler hazırlanmış ve geliştirilen değerlendirme anketi uzmanlarauygulanmıştır. Veriler; görsellik ve etkileşim, sunuş ve teknik yapı ile eğitselözellikler açısından incelenmiş ve portalın uzmanlar tarafından başarılıbulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As a result of competition in the social and traditional life amongindividuals in modern communities, sharing and re-producing process of theknowledge have accelerated extremely and led the whole life includingeducation phases and professional life turning into a learning process or alearning life by forcing the individuals to be a part of information society frombirth to death. Web based education using computer and web based Internettechnologies stands for an alternative in the satisfaction of the common andprofessional education demands, which are not supplied by the conventionaleducation systems, with the following advantages: removing time and placelimitation, satisfying possibility and opportunity equality, being independent fromindividual differences, geographical difficulties, lack of establishment and staff,excluding traveling, food and accommodation expenses, and being student-centred.In this study, a portal software has been developed considering teachingtheories and pedagogical approaches to be used for web based education. PHPprogramming language, MySQL database system, Apache web server andLinux operating system have constituted the components of the portal. Samplecourses have been prepared to asses the portal and an assessmentquestionnaire developed has been applied to experts. The data has beenexamined in view of visuality and attraction, presentation and technicalstructure, and educational properties and it has been shown the portal is foundto be successful by the experts.