Kırgız Türkçesinde tasvir fiilleri
Descriptive verbs in Kyrgiz Turkish
- Tez No: 205740
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRÜ HALUK AKALIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tasvir Fiilleri, Birleşik Fiiller, Kırgız Türkçesi, TasvirFiillerinin şlevleri, Descriptive Verbs, Compound Verbs, Kyrgiz Turkish, Functions ofDesciriptive Verbs
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
ÖZETKIRGIZ TÜRKÇES NDE TASV R F LLERAli TANDoktora Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim DalıDanışman: Prof.Dr. Şükrü Halûk AKALINOcak, 2005, XI+188 sayfaBu çalışmada, Kıpçak grubu içerisinde önemli bir yere sahip olan KırgızTürkçesindeki tasvir fiilleri üzerinde durulmuştur. Çalışmamız, dilin anlaminceliklerini ortaya koyması açısından önemli bir yere sahip olan tasvir fiilleri ileilgili, yerli ve yabancı Türkologların görüşlerinin yer aldığı giriş bölümüylebaşlamaktadır.Giriş bölümünden sonra, Kıyamat, Kök Asaba, Teñiri Manas, KaraŞumkar Sıngan Kılıç gibi eserlerle Kırgız Türkçesiyle ilgili dil bilgisi kitaplarındanve sözlüklerden derlenen örneklerin yer aldığı inceleme bölümü gelmektedir. Bubölümde 28 tasvir fiilinin anlamı, tarihi gelişimi, lehçelerdeki durumu vekullanıldığı zarf-fiillere göre kazandığı değişik işlevleri üzerinde durulmuş veKırgız Türkçesindeki tasvir fiilli yapıların anlam ve işlevleri ortaya konulmuştur.nceleme bölümünden sonra ise elde edilen sonuçların tablolarlagösterildiği Değerlendirme ve Sonuç bölümü yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDESCRIPTIVE VERBS in KYRGIZ TURKISHAli TANPh.D. Thesis, Turkish Language and Literature DepartmentSupervisor: Prof.Dr. Şükrü Halûk AKALINJanuary, 2005, XI+188 sayfaIn this study, it is argued about the descriptive verbs in Kyrgiz Turkish, whichhas an important place in Kipchak group. Our study starts with an introduction partthat contain the opinions of both native and foreigner Turkologists about descriptiveverbs which have an important place as if explains the meaning details of thelanguage.Investigation part which involves the examples gothered from the boks likeKıyamat, kök Asaba, Teniri Manas, kara Şumkar, Sıngan Kılıç and after theIntroduction part. In this part, it is studied about the meaning of 28 desciriptive verbs,their historical progresses their situations in dialects and other functions they ocquirewhen used with adverb moreover, the functions of desciriptive verbs in KyrgizTurkish is stated in this part.After investigation part, Evaluation and Conclusion part in which the resultsare shown in charts comes.