Dini yaşayışta hayatı sorgulama
Interrogation of life in religious way of life
  1. Tez No: 205743
  2. Yazar: SAFFET KARTOPU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN KAYIKLIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Dini Yaşayış, Hayatı Sorgulama, Anlam Arayışı, Din Psikolojisi, Religious Life, Interrogation of life, Meaning Search, Psychology ofReligion
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada, dini yaşayışta hayatın ne şekilde sorgulandığı ve dinin hayatanasıl bir anlam verdiği konu edilmektedir. Bu bağlamda ilk olarak konuyla ilgilikavramlar açıklanmaya çalışılmış ve hayatı sorgulamanın düşünce tarihindeki seyrineyer verilmiştir. Daha sonra dinin insan hayatındaki yeri, sorgulamanın insanla ilişkisi vehayatın anlamını sorgulayan insana, genel olarak din olgusunun daha özelde ise İslamdininin nasıl bir yanıt verdiği incelenmiştir. Bu anlamda, dinin inanç esasıyla,ibadetiyle, duasıyla inanan insanın hayatını bir manalar bütünü olarak kuşatıp yaşamınıanlamlandırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, how the life is interrogated in religious life and what kind of ameaning is attributed to the life by religion is investigated. In this context, first of all thenotions which are about the subject are tried to be explained and the process ofinterrogation of life in the history of thinking are mentioned in this study. Afterwards,the importance of religion in human life, the relationship of interrogation with thehuman and what kind of a respond, generally religion phenomenon but spesificly IslamReligion, is given to the human who interrogates the meaning of life are investigated. Inthis sense, it is concluded that the religion covers the life of the human who believes asa whole of meaning by the help of the basis of belief, worship and prayer and gives ameaning to his life.