Enflasyon muhasebesi uygulaması ve Mersin ilindeki meslek mensupları üzerine bir araştırma
Inflation accounting in Turkey
- Tez No: 205750
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANER ATIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Enflasyon Muhasebesi, Mersin, 5024 sayılı yasa ileEnflasyon Düzeltmesi, Inflation accounting, inflation, Mersin, Article law n. 5024
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Enflasyon muhasebesi uygulaması Türkiye'de diğer ülkelere göre oldukça geçbaşlanmış bir uygulamadır. Bu çalışmada 5024 sayılı enflasyon muhasebesi yasası ileenflasyonun işletmelerin mali tabloları üzerindeki olumsuz etkilerini giderme amacınınne ölçüde başarılabilir olduğu irdelenmiştir. Ayrıca muhasebe meslek mensuplarınınyasa hakkındaki bilgi seviyeleri ve özellikle uygulamadaki amaçları araştırılmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde enflasyon kavramı ve enflasyonun işletmelere olanetkileri incelenmiştir. kinci bölümde enflasyon muhasebesi ile ilgili 5024 sayılıyasadan önce uygulanan kısmi düzeltme yöntemleri ele alınmış ve diğer ülkelerdeenflasyon muhasebesi uygulamalarına kısaca değinilmiştir. Ayrıca 5024 sayılı yasa ilebirlikte yapılan düzenlemeler ve uygulamalar kavramsal, ilkesel ve pratik olarakincelenmiştir. Son bölümde ise Mersin ilindeki Mersin Serbest Muhasebeci ve MaliMüşavirler Odası'na kayıtlı meslek mensuplarının enflasyon muhasebesi hakkındakidüşüncelerini, bilgilerini ve uygulamanın getirilerini tespit edebilmek için yapılan anketçalışmasının sonuçları aktarılmıştır. Sonuç başlığı altındaki son bölümde ise, anketsonuçları ışığında enflasyon düzeltmesinin Türkiye'deki yasanın amacı doğrultusundauygulanışıyla ilgili eleştiri, görüş ve öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Inflation accounting was given a late start in Turkey compared to other countries whichhave adopted the same methodology. This dissertation aims to identify the performanceof inflation accounting in helping organizations and companies reach better balancesheets lying on more realistic grounds. In the first part of this dissertation inflation andits effects on organizations and companies have been examined in detail. In the secondpart of the dissertation, the law article number 5024 on inflation accounting in Turkeyand its predecessors were gone through, along with taking a look at other countries thathave adopted the same methodology previously so far. The third part is related to thesurvey that was realized among accountants in Mersin, who are members of MersinAccountants Chamber, which is related to the effects of inflation accounting in Turkeyon organizations and companies. The final part of the dissertation is on the results of thesurvey, while inflation accounting is searched through in a nutshell with its initialconsequences in the country.