Öğretmen ve veli görüşlerine göre farklı sosyoekonomik düzeydeki ailelerin ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin okuma yazma sürecini etkileme biçiminin değerlendirilmesi
Evaluation of the affects that families from different socioeconomic groups have on the process of reading? Writing achievement of their 1st grade primary school students according to views of teachers and parents
- Tez No: 205774
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET DOĞANAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: lkö retim, Sosyoekonomik Düzey, Okuma-Yazma Ö retimi, Okul-Aile li kileri, Primary School Education, Socioeconomic Status, Reading-WritingInstruction, School-Parents Relationship
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu ara tırmanın amacı, ilkö retim birinci sınıf ö rencilerinin ba arılarının,sosyoekonomik boyutlarda aile ili kisini de erlendirmektir.Örneklem, alt, orta ve üst sosyoekonomik yapıda ilkö retim birinci sınıfdüzeyinde 20' er ö rencinin velisi ve bu ö rencilerin ö retmenlerinden olu mu tur.Ara tırmanın amacı do rultusunda veri toplamak için yapılan alan çalı ması, ö retmenve veli görü me formunu içermektedir. Ara tırmada elde edilen bulgular u ekildeözetlenebilir:Üst ve orta sosyoekonomik düzeydeki aileler çocuklarına daha elveri li ya amko ulları sa lamakta, çocukları ile ileti imleri daha yo un ve yapıcı olmakta, çocu unözerkli ine ve geli imine uygun beklentilerde bulunmakta, çocu un okuldakietkinlikleri ile ilgili olup, ö retmeni ile daha sık ileti imde bulunmaktadırlar. Bu düzeyedahil çocukların okulda ço unlukla ba arılı oldukları belirlenmi tir. Üst sosyoekonomikgrupta, bu bulgular di er sosyoekonomik grup çocuklarına göre oldukça farklılıkgöstermi tir.Alt sosyoekonomik sınıf ailelerinin ya am ko ulları çocu un zihinsel geli imineelveri siz bulunmakta, anne-babaların çocukları ile diyalogları yetersiz olup, ö retim ileileti im istenilen seviyede bulunmamaktadır. Bu aile ortamı ile çocu un ba arısızlı ıarasında ili ki belirlenmi tir.Alt, orta ve üst sosyoekonomik grup velilerinin çocuklarının e itim-ö retimgördü ü okullarda görev yapan üç ö retmenle yapılan görü meler sonucunda da orta veüst sosyoekonomik grup ö retmenlerinin aileden ve çocu un ba arısı ile ilgili konulardayardımlarından alt sosyoekonomik grup ö retmeninden daha memnun olduklarıbelirlenmi tir. Özellikle üst grup ö retmeninin aile ve çocu a dair beklentilerinin tamolarak kar ılandı ı belirlenmi tir. Alt grup ö retmeni; anne-babaların e itim durumları,sosyoekonomik düzeyleri, evlerinin uygun bir çalı ma ortamına sahip olmaması, anne-babaların okula olan olumsuz yakla ımları gibi nedenlerden dolayı beklentilerinin en altdüzeyde gerçekle ti ini belirtmi tir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to review the acievement of the students in primaryschool 1st grades, in relation to socioeconomic status of their families.The sample consists of 20 students? parents belonging to low, medium and highsocioeconomic status, total of 60 and their respective teachers. The field researchincludes in accordance with the purpose of the research the questionnaire andinterviews. The findings of the study can be summarized hereunder:The families from high and medium socioeconomic status supply betterconditions of living to their children, their communications with their children turn to bemore intensive and constructive and their expectations from their children do not hinderchildren?s independence and development. Also they are more interested in theiractivities in school and maintain tighter relations with teachers. It is found out that thechildren in these groups are more successful in school. These findings are more clear inchildren from high socioeconomic status group with respect to children from othergroups.The living conditions of the families at lower socioeconomic group are notadequate for the mental development of the children. Parents? dialogue with theirchildren is insufficient and the level communication with the teacher is not on expectedlevels.As a result, findings have been documented to the show this relation between thefailure of the child and this family setting.As a result of the interviews made with the teachers of the students from low,medium and high socioeconomic groups, it has been found that the teachers frommedium and high socioeconomic groups are more satisfied with the participation of theparents on subjects related with the success of their children. It has been found thatespecially the expectations of the teachers from high socioeconomic group are satisfiedfully. The teachers from low socioeconomic group has mentioned that their expectationshave been satisfied to the lowest level because of the educational and socioeconomicstatus of the parents, lack of appropriate working conditions for children at home.