Çalışan ilköğretim öğrencilerinin eğitim beklentileri
Educational expectancy of working primary students
  1. Tez No: 205775
  2. Yazar: ÇİĞDEM OKUŞLUK ÇAPUR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MANİHUR KARATAŞ COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan Öğrenciler, Çocuk İşçiliği, Eğitim Beklentisi, Working Children, Child Labour, Educational Expectancy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Öğrenim ve gelişme çağında olan, boş zamanlarını oyunla, kendilerinigeliştirecek aktivitelerle geçirmeleri gerekli olan ancak tüm bu haklardanyararlanamadıkları gibi bir de çalışmak zorunda olan ?Çalışan Öğrenciler? her ne kadarokula devam etseler de çalışma hayatları eğitimlerinin önüne geçebilmektedir.Çocukların okul dışındaki vakitlerini çalışarak geçirmeleri okul başarılarını olumsuzetkilemektedir.Bundan yola çıkılarak bu araştırmada, ilköğretim okullarında okuyan ve çalışanöğrencilerin eğitim beklentileriyle ilgili görüşlerinin saptanması amaçlanmıştır. Adanaili Seyhan ilçesinde yedi ilköğretim okulunda öğrenim gören ve aynı zamanda çalışanöğrenciler araştırmaya dahil edilmiş, ve uygulanan ankete verdikleri cevaplar vegörüşler değerlendirmeye alınmıştır. Anketten elde edilen verilerindeğerlendirilmesinde yüzde ve frekans kullanılmış, ankette yer alan açık uçlu sorularaverilen yanıtlar ise alıntılar yapılarak araştırmada kullanılmıştır.Araştırmada çalışan öğrencilerin çalışıyor olmalarının okul hayatlarını olumsuzetkilediğinin farkında oldukları saptanmıştır. Okula devamsızlık yapma oranlarınınyüksek olduğu, okuldan uzak kaldıkları ve bu durumun okuldan soğuyup derslerdengeri kalıp başarısız olmalarına neden olduğu, ayrıca öğretmenlerinden ve ailelerindenokulda daha başarılı olabilmek için bazı beklentileri olduğu anlaşılmıştır. Araştırmasonuçlarına göre, çocukların çalışma nedenleri ekonomiktir, eğitimdenyararlanamayışlarının nedeni de ailenin ekonomik gelirinin çok düşük olmasıdır.Çalışan öğrencilerin büyük bölümünün eğitimle ilgili görüşleri ve beklentileriolumludur ve eğitimin iyi bir iş ve meslek sahibi olmada gerekli olduğunudüşünmektedirler fakat çocuklar içinde bulundukları durumun farkındadırlar. Çalışanöğrencilerin küçük bir bölümünün eğitimle ilgili görüş ve beklentileri olumsuzdur fakatbu sonucun, çocuğun yaşamında sağlıklı bir aile ve eğitim ortamında bulunmayışıyladoğrudan ilgisi olduğu açıktır.Çalışan Çocukların eğitim beklentilerine ve çalışan çocuk sorununun çözümüneyönelik öneriler araştırma bulgularından yola çıkılarak verilmiştir. En ivediliklegetirilebilecek öneri; onlarla en yakın ilişkide bulunan öğretmenlerin çalışanöğrencilerle ilgili konularda bilinçlendirilmesidir. Çünkü iyi bir öğretmen modeli,çocukta eğitimini sürdürme fikri oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
Even though the working students, as the age of education and maturing, whoare supposed to spend their spare times with games and activities improving themselves,but not only they can?t benefit from their rights, they also have to work, continue toattend the school, their working life can become former their education. Their spendingtime by working after school damages their success negatively.Inspire from this, in this research, it is aimed to determine the educationalopinion and expectancies of studying and working students in primary schools. InAdana Seyhan 362 sutudents in 7 primary schools are included the research and theiropinions. And answers to the carried out poll are evaluated. Per and frequency are usedfor the evaluation of the discoveries from poll and the answers to the open-endedIt is determined from the research that the working students are aware of the factthat their working life affects the school life negatively. It?s understood that the rate ofnon- attendance is high, they become stranger to the school and fail, moreover, theyhave some expectations from their teacher and parents? in name of being moresuccessful at school.According to research, why children work is economic reasons and why theycan?t benefit from education is that the level of their parents income is very low. Mostof working students visions and expectancies about education are positive and theythink that education is neccesary for a good a profession and job but they are aware oftheir situation. The few of working students? visions and expectancies about educationare negative but it is obvious that this result directly relates to the child?s not living in aatmosphere of a reliable family and education.The suggestions for the working children?s expectancies about education andsolution for their problems are given by leading to the discoveries of research. The mosturgent suggestion is making the teachers who have a close relation with them consciousof working students. Because, a good model of teacher can make the child think ofcontinuing his education.