Çatışma çözme eğitim programının ortaöğretim dokuzuncu sınıf düzeyindeki öğrencilerin çatışma çözme becerilerine etkisi
The effects of conflict resolution training programme on ninth grade students conflict resolution skills
  1. Tez No: 205776
  2. Yazar: ZELİHA UYSAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MERAL ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çatı ma, Çatı ma Çözme, Çatı ma Çözme E itimProgramı, Saldırganlık, Problem Çözme, Conflict, Conflict Resolution, Conflict Resolution TrainingProgram, Aggression, Problem Solving
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu ara tırmada, çatı ma çözme e itim programının ortaö retim dokuzuncu sınıfdüzeyindeki ö rencilerin çatı ma çözme becerilerine etkisi incelenmi tir.Ara tırma, çatı ma çözme e itim programının etkilili ini test etmek amacıylaortaö retim dokuzuncu sınıf düzeyindeki 15'i deney, 15'i kontrol grubunda olmak üzeretoplam 30 ö renciyle yürütülmü tür. Ara tırmada, öntest-sontest kontrol gruplu desenkullanılmı tır.Ara tırmada veri toplamak amacıyla Koruklu (1998) tarafından geli tirilen?Çatı ma Çözme Davranı ını Belirleme Ölçe i? kullanılmı tır. Bu ölçek, bir kendinide erlendirme ölçe i olup, uygulama süresi yakla ık olarak 20 dakikadır. Ölçek,çatı ma çözme davranı larını Saldırganlık (küfür, kavga, tehdit, susarak saldırma) veProblem Çözme (uzla ma, i birli i) olmak üzere iki alt ölçekle de erlendirmektedir.2005-2006 e itim ö retim yılı bahar yarıyılında deney grubundaki 15 ö renciye,ortalama 50 dk süren ve 9 oturumdan olu an Çatı ma Çözme E itimi verilmi , kontrolgrubuna ise, herhangi bir i lem yapılmamı tır.E itim programı uygulanmadan önce ve sonra, deney ve kontrol gruplarınınçatı ma çözme davranı ları, Çatı ma Çözme Davranı ını Belirleme Ölçe i (ÇÇDBÖ) ilede erlendirilmi tir. Deney grubuna verilen çatı ma çözme e itimi tamamlandıktan 1hafta sonra kontrol grubuyla birlikte her iki gruba da sontest olarak ÇÇDBÖ verilmi tir.Uygulanan e itim programı sonrasında kazanılan çatı ma çözme becerilerininuzun süreli bir etkiye sahip olup olmadı ını test etmek amacıyla sontestinuygulanmasından 4 hafta sonra, izleme çalı ması yapmak amacıyla deney ve kontrolgruplarına tekrar ÇÇDBÖ uygulanmı tır.Deney ve kontrol gruplarındaki ö rencilerin ÇÇDBÖ'nün Problem Çözme veSaldırganlık alt ölçeklerinden almı oldukları öntest, sontest ve izleme testi puanlarınınortalamaları arasında gözlenen söz konusu de i melerin anlamlı bir farklılık gösteripgöstermedi i Karı ık Ölçümler çin ki Faktörlü Varyans Analizi (Split-Plot ANOVA)ile test edilmi tir.Bulgulara bakıldı ında, çatı ma çözme e itim programının ortaö retimdokuzuncu sınıf düzeyindeki ö rencilerin olumlu çatı ma çözme beceri düzeylerinde,bu programın uygulanmadı ı kontrol grubundaki ö rencilerin olumlu çatı ma çözmebeceri düzeylerine göre artı oldu u ve bu artı ın uzun süreli oldu u görülmü tür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of conflict resolution trainingprogramme on ninth graders? conflict resolution skills.In order to investigate the effects of training programme this study is carried outwith 30 ninth graders in that 15 students are assigned to the experimental group and 15to the control group.The study is designed in form of pre-test, post-test with control group.A Scale for Identification of Conflict Resolution Behavior, developed byKoruklu (1998) was used to collect data. The scale consists of two subscales named asaggression and problem solving.A conflict resolution training, consisting of 9 session with 50 minutes durationeach, is designed for students in experimental group while student in control group hasno such training.Before beginning the training program and after that program students inexperimental and control groups completed The Scale for Identification of ConflictResolution Behavior. Post-test is administered to both groups with one week intervalupon completion of Conflict Resolution Training.To test the long term effect of the program on conflict resolution skills the scaleis administered to experimental and control group 4 week after the post-test as a followup measure.Split Plot ANOVA for mixed measures is used to analysis the data and thedifferences between mean scores of pre-test, post-test and follow-up measures areexamined. Results show that students in the experimental group enhanced theirconstructive problem solving skills while their aggression is reduced as compared withstudents in the control group.