İlköğretim öğretmenlerinin küresel eğitime yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the opinions of elementary school teachers apropos of global education
- Tez No: 205790
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET DOĞANAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Global Education, Globalization, Elementary Education, Teacher
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma, ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin ?KüreselEğitime? yönelik görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmış tarama modelindebetimsel bir çalışmadır. ?İlköğretim okulunda görev yapan sınıf ve branşöğretmenlerinin küresel eğitimle ilgili konuların programda ne kadar yer almasıgerektiği ve küresel eğitimle ilgili konuların programda yer almasının doğurgularınailişkin görüşleri? araştırmanın konusunu oluşturmuştur. Araştırmanın çalışma evrenini,2005-2006 yılında, Ankara ili merkez ilçelerinde ilköğretimde görev yapan 232 sınıf vebranş öğretmeni oluşturmuştur. Araştırma ile ilgili veriler araştırmacı tarafındanhazırlanan üç farklı anket formu aracılığıyla toplanmıştır.Bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi ve betimsel istatistikteknikleriyle yapılan analizler sonucunda şu bulgulara ulaşılmıştır:Küresel eğitimle ilgili konuların programda ne kadar yer alması gerektiğineilişkin olarak; öğretmenler bir taraftan insan haklarına, bilim ve teknolojinin tüminsanlığa katkılarına, dil, din, ırk, ayrımı gözetmeden tüm insanların eşitliğine ilişkin,çevre kirlenmesine, asit yağmurları, nükleer atık, deniz hayvanlarının korunmasına, sukirlenmesine vb. ilişkin uluslararası konuların, ve demokrasiye ilişkin konuların çok yeralması gerektiği görüşünde olumlu bir tutum sergilerlerken diğer taraftan da diğer dinve kültürlere ait özel günlerin tanıtımı, uluslararası kurulmuş politik ve ekonomikbirlikler, örgütler, farklı dini inanışlara ilişkin bilgiler, uluslararası savaş, güvenlikkonuları ve farklı kültürlere ait sanat ve müzik eserlerine ilişkin konuların az yer almasıgerektiği görüşündedirler. Öğretmenlerin küresel eğitimle ilgili konuların programda nekadar yer alması gerektiği ile ilgili görüşleri arasında bazı maddelerde cinsiyete,kıdeme, branşa ve üye oldukları sendikaya göre anlamlı bir farklılık görülmüştür.Öğretmenler bir taraftan küresel eğitimin programda yer alması durumundaküresel eğitimin dünya sorunlarına duyarlı bireyler yetiştirmeye, bireylerin hemkendilerinin hem de kendi ülkelerinin dünyadaki yerini anlamalarına, dünya sorunlarınaçözüm üretebilen, yeni stratejiler geliştirebilen bireyler yetiştirmeye, uluslararası barışınsağlanmasına demokrasiyi benimseyen bireyler yetişmesine katkı sağlayacağınainanırlarken diğer taraftan ekonomik ve politik adaletsizliklerin azalmasına, savaşlarınve uluslararası terörizmin azalmasına, bazı çok uluslu şirketlerle bağlantılı olanadaletsizliklerin farkına varılmasına, tüm insanlığın paylaşabileceği ortak bir kültüroluşumuna katkı sağlayacağına ve ülkeler arasında dayanışma ve işbirliğini artıracağınadair daha az olumlu tutum sergilemektedirler. Öğretmenlerin küresel eğitimle ilgilikonuların programda yer almasının doğurguları ile ilgili görüşleri arasındacinsiyetlerine, kıdemlerine, branşlarına, üye oldukları sendikaya göre anlamlı birfarklılık olmadığı görülmüştür.Sonuç olarak ilköğretimde görev yapan öğretmenlerin küresel eğitime ve küreseleğitimin doğurgularına ilişkin olarak olumlu tutum sergiledikleri söylenebilir.Anahtar Kelimeler : Küresel Eğitim, Küreselleşme, İlköğretim, Öğretmen
Özet (Çeviri)
This study is a scanning modeled scientific work based on the aim of declarationof the ideas of elementary school teachers about the ?Global Education?. The subject ofthe study is ?opinions of the elementary school teachers (both class teachers and branchteachers) about the intension of the global education subjects in curriculum and whatwill the results of the presence of these subjects on the curriculum?. The studyenvironment is consisting 232 class and branch teacher that work in the Ankara citycenter schools during 2005-2006. Data have collected via three different survey forms.The following results are collected after the free group t test, unidirectionalvariance analysis and analyses using descriptive statistical techniques.Teachers? opinions about the intension of the global education subjects incurriculum are as following. While they agreed on high intension of the internationalsubjects such as human rights, contributions of science and technology to humanity,equality of humans regardless their religion, race or language, environmental pollution,acid rains, nuclear waste, protection of sea animals, water pollution and subjects relatedwith democracy however they tend to think that the intension of subjects such asintroduction of holy or special days of other religions and cultures, international politicand economic associations, foundations, information about different religious beliefs,issues on international war and security policies and subjects about artworks andmusical pieces of other nations should not be high. The meaningful difference ofteachers? opinions about the intension of the global education subjects in curriculumthat is seen on some items is based on gender, length of service, branch and whichunion they are in.While teachers believe that global education in case of being a part ofcurriculum will have positive effects on rising responsive individuals about worldproblems, improving individuals? understanding of both themselves and their countriesposition on international arena, making individuals bring solutions and new strategiesabout world problems and enabling them to adopt democracy and world peace. On theother hand, they do not believe that these will lessen economic and politic injustice,decrease wars and global terrorism, realization of unfair affairs of multi nationalcompanies and will help in creating a common culture understanding that all humanitymay share and thus cooperation and solidarity between nations will prevail. Thereseemed no meaningful difference in teachers? opinions on the effects of globaleducation subjects according to gender, length of service, branch and which union theyare in.As a conclusion, it can be said that elementary school teachers have positiveattitude to global education and implications of global education.