Nezihe Meriçin öykücülüğü
The narration of Nezihe Meriç
  1. Tez No: 205796
  2. Yazar: ALEV ÖNDER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA APAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nezihe Meriç, Türk Öykücülü ü, kadın dünyası
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 308
Özet
Bu çalı mada Nezihe Meriç'in öyküleri incelenmi ; böylece yazarınöykücülü ünün özellikleri tespit edilmi tir. Nezihe Meriç'in öykülerini çalı mamızınoda ına alan bir metot kullanılmı tır.Roman, oyun ve çocuklara yönelik kitaplar yazmı olan Nezihe Meriç, öykücükimli i ile tanınır. Kendine has bir çizgiye sahip olan yazar, cumhuriyet döneminin ilkkadın öykü yazarlarındandır.Öykülerinin ço unda kadın dünyasını anlatan yazar, mücadeleci kadınlarınya amlarından kesitler sunar. Toplum baskısı yüzünden mutsuz olan kadınlarınsorunlarını aydın bir kadın duyarlı ıyla ele alır.Üç bölümden olu an çalı mamızda yazarın hayatı ve eserleri hakkında bilgiverilmi tir. Ardından yazarın öykülerine ı ık tutularak öykülerde söz konusuetkilenmeler ortaya konulmu tur. ?Nezihe Meriç'in Öykücülü ü? ba lı ı altında yazarınöyküleri gerek içerik gerekse biçim bakımından incelenmi tir.Çalı mamızda Nezihe Meriç'in Türk öykücülü ündeki yerinin ve Türköykücülü üne katkılarının ortaya konulması amaçlanmı tır. Çalı mamızın sonuçkısmında yazarın öykücülü ü, elden edilen bulgular ı ı ında de erlendirilmi tir.
Özet (Çeviri)
In this study, the stories of Nezihe Meriç have been examined; therefore thenarration characteristics of the writer have been found out. The method used hasfocused on the stories of Nezihe Meriç.Nezihe Meriç who has written novels, dramas and books for children is knownby her narrator identity. The writer with her own style is one of the first female storywriter in the Republic period.The writer who has mostly narrated the world of the women presents theinstances of the combative women?s lives. She deals with the issues of the women whoare disappointed due to the social stresses with sensebility of an intellectual woman.The life of the writer and the work of art have been enlightened in our studycomposed of three parts. Focusing on the stories, the influences within the stories havebeen found out. Under the title ?The Narration of Nezihe Meriç? the stories of the writerhave been studied in the view of both the content and the style.In our study, it has been aimed to emphasize the Nezihe Meriç?s career in theTurkish Narration and the contributions to the Turkish Narration. In the conclusion ofour study, the narration of the writer is evaluated from the point of view of the achieveddiagnosisses.Key Worlds: Nezihe Meriç, Turkish Narration, World of the woman.