XIX. yüzyılda Bayburt
Bayburt in the 19 th century (1830-1900)
  1. Tez No: 205824
  2. Yazar: YUNUS ÖZGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK GÜNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: XIX. Yüzyıl, Bayburt, Kelkit, İspir, Şiran, TemettuatDefterleri, Vakıf, Sosyo-Ekonomik Yapı, XIXth Centurry, Bayburt, Kelkit, Ispir, Siran, TemettuatRegisters, Foundation, Social and Economical Situation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 454
Özet
Bu çalışmada XIX. yüzyılda Bayburt ve köylerinin sosyal, ekonomik, idarûve demografik yapısı ele alınmıştır. Çalışma beş ana bölüme ayrılmış olup, girişteBayburt adının tarihi gelişiminden bahsedilmiş ve araştırmada kullanılan arşivkaynakları tanıtılmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde Bayburt şehri veyönetimi incelenmiş, şehrin fizikû durumu ve şehri belirleyici unsurlar üzerindedurulmuştur.İkinci bölümde XIX. yüzyıl boyunca Bayburt'un idarû yapısında meydanagelen deşiklikler ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde şehir merkezi veköylerdeki nüfus ve yerleşme konusu, temettüat defterleri ve nüfus defterleriışığında ele alınmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümü sosyal hayat başlığı adınıtaşımaktadır. Burada şehirde ve köylerde yer alan cami, mescid, zaviye vemedrese vakıfları ayrıntılı olarak incelenmiştir. Yine bu bölümde Bayburt'taeğitim- öğretim faaliyetleri ve hane reislerinin icra ettikleri meslekler ortayaçıkarılmıştır. Araştırmanın son bölümünde ise şehrin ve köylerin ekonomikdurumu incelenmiştir. Bu bölümde, tarım ve hayvancılık faaliyetleri, gelirkaynakları, köylerde ve merkezde bulunan bina ve işletmeler ve halkın yükümlüolduğu vergi türü ve miktarları ayrı ayrı ortaya çıkarılmıştır.Araştırmada başta arşiv belgeleri olmak üzere salnamelerden, seyyahlarıneserlerinden ve araştırma eserlerden istifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, social, economic, administrative and demographical structureof Bayburt and the villages belonging to it in the 19th century is examined. Thestudy is divided into five parts: the introduction mentions the historicaldevelopment of the name ? Bayburt? and introduces the archive sources used.The first chapter of the study examines Bayburd as a city and itsadministration and focusee on the geographical characteristics and symbols of thecity. The second chapter gives information about the changes that took place inthe administrative structure of Bayburt in the 19th century. The third chapter dealtwith population in the city centre and villages in the light of boks of populationand Temettuat Registers. The fourth chapter of the study is titled as social life inthis section foundations of mosques, masjids, placer of reclusion and madrasahsare examined in a detailed manner. This part also focuses on educational activitiesin Bayburt and professions as undertaken by people. The final part of the study isabout the economic stuation in the city and villages. In this section, there isinformation about activities of agriculture and animal husbandry, income sources,buildings and inititutions in the centre and villages, and taxes as paid by people.In the study, archives have been utilised primarily. In addition, almanars,Works of travellers and research boks have been made use of.