Nazım Hikmet ve Attila İlhan şiirinde Paris imgesi
The image of Paris in Nazım Hikmet's and Attila İlhan's poetries
  1. Tez No: 205838
  2. Yazar: PELİN EKŞİ ALTAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEDRET KURAN BURÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Alımlama kuramı, yorumbilim, görüngübilim, Attila İlhan, NazımHikmet, Paris, Reception theory, phenomenology, hermeneutik, Attila İlhan, Nazım Hikmet, Paris
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
19. yüzyıl sonlarında ortaya çıkan alımlama kuramı, yorumbilim ve görüngübilim,edebiyat eleştirisine yeni bir perspektif katmışlardır. Buna göre her eser yazar ile evrenarasındaki diyalogun yansımasıdır. Okuma da metinle okur arasında bir diyalogdur. Bir metinincelemesi bunu temel almalıdır.Bu çalışma söz konusu okur odaklı kuramlara göre NazımHikmet ve Attila İlhan şiirinde Paris imgesinin ve bu imgeyi oluşturan zaman, mekan veinsan unsurlarının nasıl işlendiğini incelemek üzere hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Reception theory, phenomenology and hermeneutik, emerged in very last of 19. century,have been created a new perspective. According to this theories, every text is a reflection of adiaolog between author and universe. Besides, reading is another dialog between reader andtext. So litrary critisizm should be based on this concern. In this thesis, the image of Paris andthe subjects of this image, time, place and human, in the Nazım Hikmet?s and Attila Ilhan?spoetries is discussed.