II. Dünya Savaşı'nın Türk şiirine yansımaları
The Second Word War in Turkish poetry reflections
- Tez No: 541132
- Danışmanlar: PROF. MURAT KACIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: II. World War, Turkish Poetry, Poetry and War
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma Türk şiirinde İkinci Dünya Savaşı'nın Türk şiirine yansımalarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmamız dört ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde şiir ve savaş kavramları üzerinde durulmuştur. Kavramların Türkler için ne ifade ettiği özellikle ön plana çıkarılmış, tarihî olaylar üzerinden Türk edebiyatı şiir türü üzerinden savaş bağlamında değerlendirilmiştir. Türk edebiyatında bir savaş edebiyatı var mıdır sorusuna cevap aranmıştır. Birinci bölüm ise“Türkiye'de İkinci Dünya Savaşı'nın Etkileri”adını taşır. İkinci Dünya Savaşı ön plana çıkarılarak hem savaşın siyasi tarihi hem de Türkiye'deki etkileri anlatılmıştır. İkinci bölümde ise temel amaç İkinci Dünya Savaşı ve Türk şiiri ilişkisini doğru saptamaktır. Savaşın yaşandığı dönemde ürünler veren daha doğru bir ifadeyle savaşa tanıklık eden kuşak ile savaşın hatıralarıyla büyüyen iki farklı kuşak karşımıza çıktı. Özellikle 1960 sonrası ise savaş bir kaygı olarak görülmüştür. Üçüncü bölüm ise bütünüyle şiir incelemesine ayrılmıştır. Savaşın bütün yönlerini eserinde detaylı olarak ifade eden bu isimler bilhassa savaşı konu eden fasikül kitaplar neşrettikleri için bu bölümde ele alınmıştır. Savaşı tarihi bütünsel açıdan inceleyenler başlığında Türk şiirinin önemli dört ismine yer verilmiştir. Bu isimler; Nazım Hikmet, Attila İlhan, Cahit Saffet Irgat, Fazıl Hüsnü Dağlarca'dır. Dördüncü bölüm olan "Savaştan Uzak Coğrafyanın Savaş Dili'nde ise Türkiye'de ve Türk şiirinde İkinci Dünya Savaşı'nın konumlandırılması, anlamlandırılması, öne çıkan temalar bağlamında değerlendirmiştir. 20.yüzyıl birçok sorunu beraberinde getirmiştir. Bunların başında ise ideolojiler gelmektedir. Emperyalizmin yayılması, faşizmin şiddetlenerek büyümesi ve bunların yanında her şeye rağmen hümanist dünya görüşüne sahip insanların bulunması ideolojik kamplaşmaların oluşmasına neden olur. İkinci Dünya Savaşı bir bakıma bu kamplaşmanın şiddetlenmesinin bir sonucudur. Türk şairleri ise bu durumu anlatan şiirler söylemiş, kendilerine yakın buldukları ideolojilerin sözcüsü olmuşlardır. Olumsuz gördükleri ideolojileri de eleştirmişlerdir. Bu bölümde ise ideolojik kamplaşmalar üzerinden Türk şiiri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to reveal the relationship among poetry, and war in Turkish poetry during World War II. Our study consists of four main parts. In the introduction, the concepts of politics, poetry and war are emphasized. The meaning of the concepts for the Turks was evaluated in terms and war through the Turkish literature poetry type based on the historical events. The first part is called " Effects of the Second World War in Turkey. Is there a Turkish war literature Literature section in question sought to answer the World War II and removed to the fore the political history of the war is described as well as their effects in Turkey. In the second part, the main aim is to determine the relationship between the World War II and Turkish poetry. In the war period we encountered two different genarations that witnessed the ugly face of the battle and grow up with memory of that. Especially after 1960, because of the war the wory was felt by them. The third part has separated to poetry. These names, which describe in detail all aspects of war in his work, have been discussed in this chapter especially because they published fascicle books about war. In the title of those who examine the history of war in a holistic way, four important names of Turkish poetry are given. Nazım Hikmet, Attila İlhan, Cahit Saffet Irgat, Fazıl Hüsnü Dağlarca… The language of geography far of war the Second World War and the War of Turkish poetry in Turkey, evaluated and interpreted in the context of prominent themes. The 20th century brought about many problems. At the beginning Ideologies come out spread of imperialism, the aggravation of fascism, and the beside these humanist world views came out and lead to the formation of ideological polarisation. In a way, the result of World War II the brought about of this ideological polarisation. On the other hand, Turkish poets have told poems about this situation and they have become spokespersons of the ideologies they find close. In this section, the Turkish poetry has been discussed on ideological polarisation.7