1997 yılından sonraki dönemde imam-hatip liselerindeki gelişmeler (Adana örneği)
The progressions at imam-hatip high schools in period after 1997 (Adana sample)
  1. Tez No: 205845
  2. Yazar: AHMET DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ SALİH ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İmam-Hatip Okulları, Tevhid-i Tedrisat Kanunu, Din Görevlisi, Imam-Hatip Schools, Law of Tevhid- i Tedrisat, Religious Officer
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bilindiği gibi, İmam-Hatip Okullarının serüveni 1924'te Tevhid- i Tedrisat Kanunu'ylabaşlamış, 1929-1930 öğretim yılında İmam-Hatip Okullarına talep olmaması nedeniyle buokullar kapatılmıştır. Bir müddet kapalı olan İmam-Hatip Okulları ihtiyaçtan dolayı 1950yılında tekrar açılmıştır. 1997 yılına kadar bu okullara talep artmıştır. Ancak zorunlu eğitimisekiz yıla çıkaran 4306 sayılı Yasa bu okullara olan talebi büyük oranda düşürmüştür. İmam-Hatip Liselerinin orta kısımları bu yasadan dolayı kapatılmış, bundan dolayı bu yasa İmam-Hatip Liseleri için yeni bir dönüm noktası olmuştur.Bu araştırmanın genel amacı İmam-Hatip Liselerinin Türk eğitim sistemi içerisindekiyerini saptayarak; bu okullara olan talebi etkileyen etmenleri, öğrencilerin beklenti vesorunlarını, öğrenci profillerini ortaya çıkarmaktır. Bu genel amaç doğrultusunda Cumhuriyetöncesi dönemde din görevlisi yetiştiren medreselerden başlayarak İmam-Hatip Okullarınıtarihû süreç içerisinde ele aldık.Araştırmanın çalışma evreni Adana il merkezinde bulunan üç İmam-Hatip Lisesindeöğrenim gören 10. ve 11. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışma evreninde bulunan İmam-Hatip Lisesi 10. ve 11. sınıf öğrencileri ?basit tesadüfû örnekleme? yöntemi ile belirlenmiştir.Bilgi toplama aracı olarak geliştirilen anket araştırmacı tarafından 170 öğrenciyeuygulanmıştır. Ankette toplam 34 soru yer almıştır. Anket yolu ile elde edilen veriler SPSSFor Windows Paket Programı ile çözümlenmiştir.İmam-Hatip Okulları/Liseleri kuruluşundan itibaren Türk Milli Eğitim Sistemi içindeyerini almış, genel ortaöğretimdeki bütün uygulamalara adapte olabilen ortaöğretim kurumlarıolarak eğitim-öğretim hayatına devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
As known, advanture of Imam-Hatip Schools have begun by Law of Tevhid-i Tedrisat,in 1929-1930 school year, due to lack of demand for attendance to Imam-Hatip Schools,theese schools have been closed. Imam-Hatip Schools that they have stopped much duration,had opened again because of neccesity in 1950.Until 1997, demand of theese schools increased, but law numbered 4306 whichincreased the compulsory basic education to eight years, decreased the demand for theeseschools, at a significant rate. Middle classes of Imam-Hatip High Schools was closed becausethis law. So, this law have been a new turning point for Imam- Hatip High schools.The general objective of this research is to determine the place of Imam-Hatip HighSchools in the Turkish Edocation System and to put into on the factors that effect the demandfor theese schools, expectations, problems and profile of students. In the direction of thisgeneral purpose, we took up Imam-Hatip Schools beginnig from madrasahs that they bring upreligious officer in the period before Republic, in the historical process.The universe of the research is formed by the tenth and eleventh class studentsattending at three Imam- Hatip High Schools located in the Centrum of the city of Adana. Thestudents at tenth and eleventh classes of Imam-Hatip High Schools contained in the universeof the study are determined by using the ?simple random sampling? method. A Survey form isdeveloped and used as a tool to collect information and it was applied to 170 students by theresearcher. There are total 34 questions in rhe survey questionary. Data attained by surveyingare analyzed with SPSS For Windows Package.Imam-Hatip Schools/High Schools have taken part at Turkish National EducationSystem since they were established, and have been continuing secondary educationassocations which can adapted to all applications at the general secondary education, toeducation life.