Şeyhül-İslam Minkari-zÂde Yahya Efendinin nikah akdi/evlilik ile ilgili fetvaları
Şeyhül-İslam Minkari-zade Yahya Efendis fatwas that concerned with marriage agreemant
- Tez No: 205844
- Danışmanlar: PROF.DR. NASİ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Minkarû-zâde Yahya Efendi, Nikâh, Radâ`, Mehr, Neseb, Cehâz, Minkarû-zade Yahya Efendi, marriage, radâ`, Mehr, Neseb, Cehâz
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tez XVII. yy Osmanlı şeyhülislâmlarından olan Minkarû-zâde Yahya Efendi'ninaile hukuku ile ilgili fetvâlarının bir bölümü olan evlilik ile ilgili fetvâlarının günümüzTürkçesine çevrilmesini, onun fetva verirken izlediği metodu, en çok kullanmış olduğukaynakları ve bu dönemde en çok karşılaşılan problemleri açıklamayı amaçlamaktadır.Araştırma, bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümü araştırmanınkonusunu, amacını, yöntemini açıklamayı amaçlamaktadır. Birinci bölüm, Minkarû-zâdeYahya Efendi'nin hayatını ve eserlerini kısaca tanıtmayı ayrıca, Minkarû-zâde YahyaEfendi'nin evlilik ile ilgili fetvâlarının tahlillerinin yapılmasını amaçlamaktadır.İkinci bölümde, Minkarû-zâde Yahya Efendi'nin nikâh akdi ile ilgili fetvâlarınınOsmanlıca olan kısımları transkribe edilmiş, Arapça olan fetvâların açıklamalarını içerenbölümler de tercüme edilmiştir. Bu bölüm, Kitâbu'n-Nikâh, Kitâbu'r-Rızâ fi'l-Muharremât,Bâbu'l-Mehr, Mâ-li'z-Zevc ve'z-Zevce en yef`alâ, Fi'l-Cehâz ve Mesâilu'n-Neseb fi'l-İstûlâdkonularından oluşmaktadır.Araştırmanın sonuç bölümünde Minkarû-zâde Yahya Efendi'nin fetva verirken izlediğiyöntem, en çok kullandığı kaynaklar ve bu dönemde en fazla karşılaşılan problemlerin ortayakonması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Minkarû-zâde Yahya Efendi is a seyhulislam of Ottoman in 17 th century.This thesis aims to translate the fatwas to Turkish which are related to marriageagreement and constituted some parts of Minkarû-zâde Yahya Efendi?s fatwas that are relatedto family laws. Furthermore, the method, that he follows when he gives fatwa, aimsexplanation the sources which he uses mostly and the problems that were encountered inthisperiod of time.The research consist of one introduction and two parts. Introduction part aims thesubject of this research, the purpose and expression of the method. The first section aimsMinkarizade Yahya?s life and presentation of his works briefly. Besides it aims to makeanalysis of the fatwas which is related to marriage agreement.In the second part, the parts of Minkarû-zâde Yahya?s fatwas written in OttomanTurkish that are related to marriage agreement were translated to Turkish. Furthermore, theparts included with explanations of fatwas that are written in Arabic were translated toTurkish. This part consists of Kitâbu?n-Nikâh, Kitâbu?r-Rızâ fi?l-Muharemât, Bâbu?l-Mehr,Mâ-li?z-Zevc ve?z-Zevce en Yef`alâ, Fi?l-Cehâz ve Mesâilu?n-Neseb fi?l-Istûlâd.In conclusion part of the research, The method, that Mimkarû-zade Yahya followswhen he gives fatwa, aims to put forward the sources which he uses mostly and the problemsthat were encountered in this period of time.